banner
banner
banner

Ρώσικη σαλάτα σε 4 παραλλαγές

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014


Ρώσικη σαλάτα σε 4 παραλλαγές

Από τα πιο δημοφιλή εδέσματα της αστικής κουζίνας μας, η ελληνική εκδοχή της ρώσικης σαλάτας έδρεψε δόξες προηγούμενες δεκαετίες σε κάθε καλό τραπέζι. Όλοι ξέραμε σε ποιο σπίτι θα φάμε την καλύτερη αλλά και σε ποιο εστιατόριο.  Χρόνια τώρα, έχει ξεφύγει από το ρεπερτόριο του γιορτινού τραπεζιού, σαν να λέμε "δεν είναι πια στη μόδα". Όμως, όσοι την αγαπούν δεν την απαρνιούνται με τίποτα. Τη σπιτική, βέβαια. Γιατί έτοιμη θα την βρείτε σε πολλές ετικέτες στα σουπερμάρκετ. Μόνο που δεν έχει καμμία γευστική σχέση με τη σπιτική. H ελληνική εκδοχή περιέχει βρασμένη πατάτα, καρότο αρακά, κάποτε και φασολάκια λευκά, ίσως ψιλοκομμένο βραστό αβγό, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, όλα καλυμμένα με μια καλή μαγιονέζα, στολισμένη επάνω με φετάκια βραστών αβγών. Η αυθεντική ρωσική σαλάτα -αυτή που καταναλώνεται στη Ρωσία- έχει πολλές εκδοχές. Δημοφιλέστερες είναι η λεγόμενη Olivier (από το όνομα του Γάλλου σεφ που την έφτιαξε πρώτος εκεί), η "Shuba" (που σημαίνει γούνα) ή, αλλιώς "ρέγγα μέσα σε γούνα", όπου τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις και βέβαια, κάπου κρύβεται η…ρέγκα, και η ¨βινεγκρέτ", που δεν περιέχει μαγιονέζα αλλά λαδόξιδο, δηλαδή μια vinaigrette.  Καθώς το κλίμα της Ρωσίας δεν ευνοούσε τα φρέσκα λαχανικά, είναι επόμενο οι ρώσικες σαλάτες να έχουν σαν κύρια συστατικά διάφορες ρίζες: πατάτα, παντζάρι, καρότο οπωσδήποτε. Ας δοκιμάσουμε μερικές κλασικές εκδοχές.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος