Follow us

Ρώσικη σαλάτα σε 4 παραλλαγές

Από τα πιο δημοφιλή εδέσματα της αστικής κουζίνας μας, η ελληνική εκδοχή της ρώσικης σαλάτας έδρεψε δόξες προηγούμενες δεκαετίες σε κάθε καλό τραπέζι.

Ρώσικη σαλάτα σε 4 παραλλαγές

Όλοι ξέραμε σε ποιο σπίτι θα φάμε την καλύτερη αλλά και σε ποιο εστιατόριο. Χρόνια τώρα, έχει ξεφύγει από το ρεπερτόριο του γιορτινού τραπεζιού, σαν να λέμε "δεν είναι πια στη μόδα". Όμως, όσοι την αγαπούν δεν την απαρνιούνται με τίποτα. Τη σπιτική, βέβαια. Γιατί έτοιμη θα την βρείτε σε πολλές ετικέτες στα σουπερμάρκετ. Μόνο που δεν έχει καμμία γευστική σχέση με τη σπιτική. H ελληνική εκδοχή περιέχει βρασμένη πατάτα, καρότο αρακά, κάποτε και φασολάκια λευκά, ίσως ψιλοκομμένο βραστό αβγό, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, όλα καλυμμένα με μια καλή μαγιονέζα, στολισμένη επάνω με φετάκια βραστών αβγών. Η αυθεντική ρωσική σαλάτα -αυτή που καταναλώνεται στη Ρωσία- έχει πολλές εκδοχές. Δημοφιλέστερες είναι η λεγόμενη Olivier (από το όνομα του Γάλλου σεφ που την έφτιαξε πρώτος εκεί), η "Shuba" (που σημαίνει γούνα) ή, αλλιώς "ρέγγα μέσα σε γούνα", όπου τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις και βέβαια, κάπου κρύβεται η…ρέγκα, και η ¨βινεγκρέτ", που δεν περιέχει μαγιονέζα αλλά λαδόξιδο, δηλαδή μια vinaigrette. Καθώς το κλίμα της Ρωσίας δεν ευνοούσε τα φρέσκα λαχανικά, είναι επόμενο οι ρώσικες σαλάτες να έχουν σαν κύρια συστατικά διάφορες ρίζες: πατάτα, παντζάρι, καρότο οπωσδήποτε. Ας δοκιμάσουμε μερικές κλασικές εκδοχές.

Updated: 31/01/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/05/16

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…