Υλικά
Υλικά
700 περίπου γρ. κιμάς από μοσχαρίσια ελιά ή σπάλα
100 γρ. μουσκεμένο και στυμμένο μπαγιάτικο ψωμί
2 κρεμμύδια, τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ελαιόλαδο από τα γιαουρτοτυράκια
1 αβγό
1 κ. σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κ. κ. μπαχάρι, σε σκόνη
1 κ. κ. κύμινο, σε σκόνη
1/2 κ. κ. πάπρικα σε σκόνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
1 βαζάκι γιαουρτοτυράκια Γιαμ
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
80 ml νερό
χυμός από 1 λεμόνι
Παρασκευή
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τον κιμά και το ελαιόλαδο από τα γιαουρτοτυράκια και προσθέτουμε το ψωμί, το κρεμμύδι με τα υγρά του, το σκόρδο, το αβγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα καλά, το σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί, απλώνουμε τον κιμά έτσι μου να σχηματίσει ένα οβάλ ή ένα παραλληλόγραμμο και τοποθετούμε στο κέντρο του τα γιουρτοτυράκια, το καρότο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό, ανασηκώνοντας πρώτα τη μια πλευρά κι έπειτα την άλλη, τις κλείνουμε πάνω από τη γέμιση και τις πιέζουμε με τα χέρια μας για να κλείσουν καλά.
Πλάθουμε λίγο το ρολό για να του δώσουμε το σχήμα ενός ομοιόμορφου καρβελιού και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού με την ένωση προς τα κάτω.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε γύρω στο ρολό, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το νερό με το λεμόνι σε μια άκρη του ταψιού, προσέχοντας να μην «ξεπλύνουμε» το αλατοπίπερο πάνω από τις πατάτες.
Ψήνουμε το ρολό σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο περίπου για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το ρολό και οι πατάτες.Θ.Τ.