banner
banner

Ρολά: εντυπωσιακά, νόστιμα, οικονομικά

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015

Ρολά: εντυπωσιακά, νόστιμα, οικονομικά

Το ρολό καθώς και η μίνι εκδοχή του, τα ρολάκια, είναι ένα από τα πιο πλούσια και λουσάτα φαγητά, παρουσιάζεται σε αναρίθμητες εκδοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε υλικό, μπορεί να είναι σκέτο ή γεμιστό, μπορεί να είναι μια καθημερινή προσιτή απόλαυση ή ένα ακριβό και χρονοβόρο έδεσμα. Από το πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο ρολό με κιμά, σκέτο ή γεμιστό με βραστά αβγά στα καθ' ημάς, μέχρι το φιλιππινέζικο «embutido» που γίνεται στον ατμό και μέχρι το νοτιοαφρικάνικο ρολό με κρούστα από αμύγδαλα, τίποτα δε φαίνεται αταίριαστο όταν μιλάμε για ένα ρολό είτε είναι με κρέας είτε χωρίς. Διότι υπάρχουν και χορτοφαγικά ρολά, για όσους δεν έχουν το κρέας στην ατζέντα τους, που καθόλου δεν υπολείπονται σε νοστιμιά και εμφάνιση. Ακόμα και με ψάρι γίνονται τα ρολά –άλλωστε μια πασίγνωστη συνταγή είναι οι γλώσσες φλωρεντίν (ρολάκια από φιλέτα γλώσσας γεμιστά με σπανάκι) από τη γαλλική κουζίνα. Εκτός από την εμφάνιση και τη νοστιμιά, τα ρολά  και τα ρολάκια έχουν οικονομικά πλεονεκτήματα –ας πούμε έχω δοκιμάσει ρολό από κιμά γεμιστό με το μπριάμ που είχε μείνει από την προηγούμενη ημέρα.  Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι ότι μπορεί να συνοδευτεί με λαχανικά και πατάτες για γαρνιτούρα, αν γίνει στο ταψί ενώ αν γίνει στην κατσαρόλα ή το τηγάνι, η σάλτσα του μπορεί να γαρνίρει οποιοδήποτε ζυμαρικό ή ρύζι ή πλιγούρι.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος