Υλικά
4 μεγάλα ροδάκινα λευκόσαρκαΥλικά
1 δόση βανίλια
200 ml βερμούτ
1 ξυλάκι κανέλλα
½ φλ. μέλι θυμαρίσιο ή από κουμαριά
½ κ. παγωτό βανίλια
1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα
βούτυρο για το ταψάκι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
Τα χοντροκοπανίζουμε με γουδί.
Πλένουμε τα ροδάκινα, τα ανοίγουμε στα δύο, βγάζουμε το κουκούτσι και με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε γύρω γύρω το άνοιγμα που άφησε το κουκούτσι.
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψάκι και αραδιάζουμε τα ροδάκινα με τη φλούδα προς τα κάτω.
Ανακατεύουμε τη βανίλια με το βερμούτ και περιχύνουμε τα ροδάκινα.
Ρίχνουμε από πάνω το μέλι και τακτοποιούμε ανάμεσα στα ροδάκινα το ξυλάκι της κανέλλας.
Ψήνουμε 20 -30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για 3 -4 ώρες.
Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
σημ.
Αυτό το γλυκό γίνεται και με μεγάλα βερίκοκα –θα χρειαστούν 16 βερίκοκα.
Α.Τ.