banner
banner
banner

Ριζότο τριών σιτηρών με αστακό

Συνταγή

Ριζότο τριών σιτηρών με αστακό
Υλικά

Για τον ζωμό
Έναν αστακό ολόκληρο και κελύφη από 2 αστακούς
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
200 ml λευκό κρασί
3 καρότα
1 κρεμμύδι
1 φινόκιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Για το ριζότο
260 γρ. ρύζι Arborio
70 γρ. σιτάρι
70 γρ. κριθάρι
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml Μartini bianco
Εστραγκόν ή μαϊντανό
2 lt ζωμό ψαριού
160 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον ζωμό: σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και το σκόρδο, στη συνέχεια προσθέτουμε τα κελύφη και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και στη συνέχεια ρίχνουμε περίπου 4lt νερό ή ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να βράσει ο ζωμός μέχρι να μειωθεί στα 2/3. Τέλος, σουρώνουμε τον ζωμό.
Ετοιμάζουμε το ριζότο: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα σιτηρά. Σβήνουμε με το Μartini bianco και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό μέχρι να χυλώσει. Παράλληλα, κόβουμε τον αστακό σε κομμάτια και τον μαγειρεύουμε μαζί με το ριζότο. Προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι  και εστραγκόν. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. σημ. Αντί για αστακό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαρίδες και αντί για Μartini bianco, ούζο.

H συνταγή είναι από το Armyra by Papaioannou στο Costa Navarino.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος