800 γρ. πράσινα σπαράγγια
4 κ. σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
450 γρ ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
125 ml λευκό ξηρό κρασί (από αρωματική ποικιλία)
750 ml ζωμός κρέατος (ζεστός)
4 κ. σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και λευκό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρούμε τις ίνες τους και τα τυχόν πιο σκληρά κομμάτια τους και τα κόβουμε στα τρία. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά. Το σβήνουμε με το κρασί κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το 1/3 του ζωμού και μόλις το απορροφήσει το ριζότο προσθέτουμε το επόμενο 1/3, φροντίζοντας να είναι πάντα ζεστός ο ζωμός ώστε να διατηρεί το ριζότο σταθερή θερμοκρασία μαγειρέματος. Όταν απορροφηθεί και το τελευταίο 1/3 του ζωμού, στα 18-20 λεπτά, το ριζότο είναι έτοιμο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Θ.Τ.