banner
banner
banner

Ριζότο με πράσα, λούζα και τριμμένη μυζήθρα

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022

υλικά
υλικά

400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο 
400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος)
1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
150 γρ. λούζα, κομμένη σε πολύ λεπτά φετάκια
2 lt ζωμό κότας ή λαχανικών σπιτικό*
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
4 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 



banner
παρασκευή

Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα και σιγοψήνουμε τα πράσα, ανακατεύοντας, μέχρι να πιουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 8'. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν οι κόκκοι του διάφανοι. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να το πιεί και ρίχνουμε φλιτζάνι-φλιτζάνι όσο ζωμό χρειαστεί, ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένοντας να τον πιει κάθε φορά πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Στο τέλος, το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και αρκετά ρευστό. Στο μεταξύ, κόβουμε τις φέτες της λούζας σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας από 1 φετάκι γιά το γαρνίρισμα κάθε πιάτου. Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά, αλλά διατηρεί μια αντίσταση στο δόντι, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την τριμμένη μυζήθρα και το ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη λούζα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε το ριζότο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτα, γαρνίροντας με τα φετάκια λούζας και λίγη τριμμένη μυζήθρα. 

* Φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό βράζοντας καρότο, κρεμμύδι, πράσο, λίγο σέλινο και μαϊντανό, κόκκους πιπεριού και ανάλογο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Σουρώνουμε το ζωμό, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά ένα πουρέ.

Updated: 11/01/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/10/11



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος