Υλικά
υλικά
400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος)
1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
150 γρ. λούζα, κομμένη σε πολύ λεπτά φετάκια
2 lt ζωμό κότας ή λαχανικών σπιτικό*
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
4 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα και σιγοψήνουμε τα πράσα, ανακατεύοντας, μέχρι να πιουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 8'.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν οι κόκκοι του διάφανοι.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να το πιεί και ρίχνουμε φλιτζάνι-φλιτζάνι όσο ζωμό χρειαστεί, ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένοντας να τον πιει κάθε φορά πριν προσθέσουμε τον επόμενο.
Στο τέλος, το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και αρκετά ρευστό.
Στο μεταξύ, κόβουμε τις φέτες της λούζας σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας από 1 φετάκι γιά το γαρνίρισμα κάθε πιάτου.
Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά, αλλά διατηρεί μια αντίσταση στο δόντι, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την τριμμένη μυζήθρα και το ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη λούζα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε το ριζότο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτα, γαρνίροντας με τα φετάκια λούζας και λίγη τριμμένη μυζήθρα. * Φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό βράζοντας καρότο, κρεμμύδι, πράσο, λίγο σέλινο και μαϊντανό, κόκκους πιπεριού και ανάλογο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Σουρώνουμε το ζωμό, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά ένα πουρέ.Updated: 11/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/10/11