banner
banner
banner

Ριζότο με μύδια και κυδώνια

Συνταγή

Ριζότο με μύδια και κυδώνια
υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρύζι αρμπόριο, καρναρόλι ή βιαλόνε νάνο
500 γρ. μύδια ζωντανά ή ένα σακκουλάκι φρέσκια ψίχα μυδιών
12 κυδώνια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
3 σκ. σκόρδο 
2 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
1 λεμόνι το ξύσμα και 1 κ.σ. χυμό
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό. Τραβάμε το γένι των μυδιών με δύναμη να βγει. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, την σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ανοίξουν, κάτι που θα χρειαστεί μερικά λεπτά μόνο. Μόλις ανοίξουν τα στραγγίζουμε αμέσως και κρατάμε τον ζωμό τους (δεν τα αφήνουμε να ψηθούν περισσότερο γιατί σκληραίνουν). Βάζουμε σε μια κατσαρόλα περίπου ένα λίτρο νερό να σιγοβράζει. Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις δύο σκ. σκόρδο σε φετάκια. Πριν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να πάρει το λάδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 2'-3' μέχρι το ρύζι να απορρροφήσει το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να το πιεί όλο, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό από τα όστρακα μαζί με μια κουτάλα καυτό νερό σε ποσότητα που να σκεπάζει μόλις το ρύζι και αφήνουμε να το πιεί ανακατεύοντας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι (ο ζωμός είναι πολύ αλμυρός). Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό αφήνοντας κάθε φορά να απορροφηθεί εντελώς. Οταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως προσθέτουμε το τελευταίο νερό, το ξύσμα και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και τη μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή λυωμένη. Ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να μας ικανοποιεί, χωρίς να αφήσουμε να πιεί όλο το νερό και να στεγνώσει, πρέπει να είναι αρκετά ρευστό. Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τα όστρακα, μία κ.σ. μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να σταθεί 2'-3' και σερβίρουμε αμέσως σε απλωτό σκεύος, με τον υπόλοιπο μαϊντανό. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος