Υλικά
1 ½ φλ. ρύζι arborio, ή vialone nano ή carnaroli (ή καρολίνα) Υλικά
4 φλ. νερό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 γερές πρέζες σαφράν
220 ml λευκό ξηρό κρασί
150 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη + 1 κ.σ. ακόμα
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το νερό σε κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε τα σιγοβράζει.
Ρίχνετε το σαφράν μέσα στο κρασί.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε άλλη φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να γίνει διαφανές.
Δυναμώνετε τη φωτιά, σβήνετε με το κρασί που περιέχει το σαφράν και όταν εξατμισθεί, ρίχνετε με την κουτάλα που σερβίρουμε τη σούπα μια κουταλιά νερό και 1 κ.σ κοφτή αλάτι.
Ανακατεύετε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά και όταν κοντεύει να απορροφηθεί τελείως το νερό, ρίχνετε την επόμενη κουταλιά και συνεχίζετε έτσι, (ρίχνοντας την επομένη κουταλιά μόλις κοντεύει να απορροφηθεί η προηγουμένη) ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χυλώσει το ριζότο χωρίς να στεγνώσει (να είναι δηλαδή ζουμερό αλλά όχι σούπα) και να είναι ο κόκκος απ΄ έξω μαλακός αλλά από μέσα να κρατάει (να μην είναι δηλαδή σπυρωτό –επομένως δοκιμάζετε μετά τα 15 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε 1 γεμάτη κ.σ βούτυρο ακόμα και λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύετε γερά και σερβίρετε αμέσως με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα για όποιον θέλει και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ