Follow us

Ριζότο με κολοκύθα και κρεμμύδια

Ριζότο με κολοκύθα και κρεμμύδια

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, βιαλόνε νάνο ή καρναρόλι)

130 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 λ. ζωμό κότας

1 φλ.τσ. λευκό κρασί

80 γρ. περίπου παρμεζάνα τριμμένη

50 γρ. βούτυρο φρέσκο (κρύο)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κολοκυθόσπορο ψημένο (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

παρασκευή

Κόβουμε τη σάρκα της κολοκύθας σε κύβους 3 εκ.στην απλωτή κατσαρόλα ή το βαθύ τηγάνι που θα φτιάξουμε το ριζότο ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα και να μυρίζει ελαφρά το βγάζουμε αμέσως και το κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο λάδι βάζουμε τους κύβους της κολοκύθας, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα αλλά να διατηρούνται τραγανοί.

Βγάζουμε και κρατάμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στο ίδιο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει το λάδι και να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2' να απορροφηθεί.

Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό και αφήνουμε να τον πιει ανακατεύοντας συχνά.

Μόλις στεγνώσει ρίχνουμε δεύτερη κουτάλα ζωμό και συνεχίζουμε έτσι γύρω στα 15'.

Ενδιαμέσως, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Τότε προσθέτουμε την κολοκύθα και αφήνουμε να ψηθεί 3'-4' ακόμα, προσθέτοντας τον υπόλοιπο ζωμό.

Πρέπει να έχει μαλακώσει το ρύζι, διατηρώντας το al dente του, και συγχρόνως να είναι κρεμώδες το ριζότο.

Αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.

Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι με το λάδι του και κατόπιν το βούτυρο και την παρμεζάνα.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με ψημένο κολοκυθόσπορο.tips: μια πολύ καλή ιδέα για τραπέζι είναι να παρουσιάσετε το ριζότο μέσα στην άδεια κολοκύθα.

Φτάνει να βρείτε μια με κατάλληλο σχήμα (στρογγυλό) και μέγεθος.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.