banner
banner
banner

Ριζότο με κίτρινη κολοκύθα

Συνταγή

Ριζότο με κίτρινη κολοκύθα
Υλικά

700 γρ. κολοκύθα

400 γρ. ρύζι για ριζότο

4 φέτες προσούτο

1 lt ζωμός κοτόπουλου (ή λίγο περισσότερο)

1 φλιτζ. τσ. κρασί λευκό

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

Μερικά φυλλαράκια φασκόμηλου

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένα

Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

banner
Παρασκευή

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και κόβουμε τη σάρκα της σε κυβάκια. Ψήνουμε το προσούτο στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την κολοκύθα και το μισό σκόρδο σε φετάκια και τα ροδίζουμε, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι ο κόκκος του να γίνει διάφανος. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί. Ρίχνουμε ένα φλιτζ. τσαγιού από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζ. τσαγιού ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει και να χυλώσει το ριζότο. Ο κόκκος του πρέπει να "κρατάει" λίγο και να είναι αρκετά ρευστό. Λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε το φασκόμηλο και το υπόλοιπο σκόρδο, τριμμένο. Εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε με το βούτυρο και το τυρί και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σπάμε το τραγανό προσούτο σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε απαλά με το ριζότο. Σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα, πασπαλισμένο με μαϊντανό.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος