banner
banner
banner

Ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι

Συνταγή

Ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι
υλικά για 4 άτομα

350 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο, κατάλληλο για ριζότο)
600 γρ. καλαμαράκια 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 πιπερίτσα τσίλι
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2'. Προσθέτουμε  το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3'-4'. Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1' να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο. Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε. 
Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκται στο δόντι ευχάριστα. Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού. Στο τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος