Follow us

Ριζότο 3 δημητριακών με καψαλισμένο τόνο

Ριζότο 3 δημητριακών με καψαλισμένο τόνο

Υλικά

Υλικά

400 γρ. τόνο φρέσκο σε φέτες πάχους 1 εκ.

Για το ριζότο

100 γρ. ρύζι carnaroli

50 γρ. κριθάρι περλέ βρασμένο

50 γρ. σιτάρι βρασμένο

100 γρ. ημίλιαστες ντομάτες σε κομματάκια

40 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

2 κ.γ. ξερή μαντζουράνα

2 κ.σ. σάλτσα μπισκ οστρακοειδών*

200 γρ. βούτυρο

160 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

400 γρ. τόνο φρέσκο

Για τη σάλτσα

100 γρ. sweet chilly sauce

100 γρ. πετιμέζι

50 γρ. χυμός αγουρίδας

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη σάλτσα χτυπώντας καλά σε σέικερ την sweet chilly sauce, το πετιμέζι και τον χυμό αγουρίδας.

Αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το ριζότο: σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε 3 κ.σ βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε τις ημίλιαστες ντομάτες, το κρεμμύδι και το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την μπισκ και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, έχουμε σε ένα βραστήρα ζεστό νερό που ρίχνουμε σιγά – σιγά στο ρύζι ανακατεύοντας σταθερά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι μαλακό απ’ έξω αλλά να κρατάει στο δόντι από μέσα (al dente).

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βρασμένο κριθάρι, το βρασμένο σιτάρι,το βούτυρο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει.

Ετοιμάζουμε τον τόνο: βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει πολύ καλά.

Προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και καψαλίζουμε τον τόνο για 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε το ριζότο στα πιάτα, τακτοποιούμε τον τόνο επάνω κομμένο σε λεπτές φέτες και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.

Στο τέλος, προσθέτουμε λίγη τριμμένη μαντζουράνα.*Η συνταγή είναι του σεφ Νίκου Αργυρίου από το εστιατόριο "Καρνάγιο" στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Αφήνουμε στην άκρη. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την μπισκ και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, έχουμε σε ένα βραστήρα ζεστό νερό που ρίχνουμε σιγά – σιγά στο ρύζι ανακατεύοντας σταθερά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι μαλακό απ’ έξω αλλά να κρατάει στο δόντι από μέσα (al dente). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βρασμένο κριθάρι, το βρασμένο σιτάρι,το βούτυρο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και καψαλίζουμε τον τόνο για 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε το ριζότο στα πιάτα, τακτοποιούμε τον τόνο επάνω κομμένο σε λεπτές φέτες και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει. Στο τέλος, προσθέτουμε λίγη τριμμένη μαντζουράνα.*Η συνταγή είναι του σεφ Νίκου Αργυρίου από το εστιατόριο "Καρνάγιο" στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.