Follow us

Ριγκατόνι με σάλτσα μανιταριών γκρατέν

Ριγκατόνι με σάλτσα μανιταριών γκρατέν

Υλικά

υλικά

500 γρ. ριγκατόνι (ή κονκίλιε ή πίπε ριγκάτε)

250 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά 

150 γρ. άλλα φρέσκα μανιτάρια (brown, portobello)

λίγα αποξηραμένα πορτσίνι (προαιρετικά)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένη

150 γρ. τριμμένη γραβιέρα 

150 γρ.κρέμα γάλακτος

1-2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα πορτσίνι, τα βάζουμε σε γυάλινο μπολάκι να μουσκέψουν σε λίγο χλιαρό νερό.Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντάς τα καλά ή περνώντας τα γρήγορα από τη βρύση και στεγνώνοντάς τα με πετσέτα.

Κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα λευκά μανιτάρια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 2' τα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε 2'.

Τα σκεπάζουμε με νερό, καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15'.

Προσθέτουμε την κρέμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο και βάζουμε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα για να βράσουμε τα ζυμαρικά.

Κόβουμε σε φετάκια τα υπόλοιπα μανιτάρια και τα σοτάρουμε (μαζί με τα μουλιασμένα πορτσίνι, αν θέλουμε) με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μερικά λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος και το ψιλοκομμένο σκόρδο.Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι στο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά μας al dente (υπολογίζουμε ότι θα μαλακώσουν λίγο και στο φούρνο).

Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα μανιταριών που ετοιμάσαμε.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.

Τα βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν γιά 15' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Τα σερβίρουμε αμέσως.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.