Υλικά
υλικά
500 γρ. ριγκατόνι (ή κονκίλιε ή πίπε ριγκάτε)
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά
150 γρ. άλλα φρέσκα μανιτάρια (brown, portobello)
λίγα αποξηραμένα πορτσίνι (προαιρετικά)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένη
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
150 γρ.κρέμα γάλακτος
1-2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα πορτσίνι, τα βάζουμε σε γυάλινο μπολάκι να μουσκέψουν σε λίγο χλιαρό νερό.Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντάς τα καλά ή περνώντας τα γρήγορα από τη βρύση και στεγνώνοντάς τα με πετσέτα.
Κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα λευκά μανιτάρια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 2' τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε 2'.
Τα σκεπάζουμε με νερό, καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15'.
Προσθέτουμε την κρέμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο και βάζουμε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
Κόβουμε σε φετάκια τα υπόλοιπα μανιτάρια και τα σοτάρουμε (μαζί με τα μουλιασμένα πορτσίνι, αν θέλουμε) με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μερικά λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος και το ψιλοκομμένο σκόρδο.Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι στο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά μας al dente (υπολογίζουμε ότι θα μαλακώσουν λίγο και στο φούρνο).
Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα μανιταριών που ετοιμάσαμε.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
Τα βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν γιά 15' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Τα σερβίρουμε αμέσως.