banner
banner
banner

Ρεβίθια με παστό μπακαλιάρο, σπανάκι και βραστά αβγά

Συνταγή

Ρεβίθια με παστό μπακαλιάρο, σπανάκι και βραστά αβγά
Υλικά

400 γρ. ρεβίθια μουσκεμένα όλη τη νύχτα
1 κ. παστό μπακαλιάρο
4 φλ. νερό
2 ξερά φύλλα δάφνης
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο +1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 χοντρή φέτα άσπρο ψωμί
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα 
2 αβγά βρασμένα σκληρά και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24-36 ώρες, ανάλογα με το πάχος του: τον βάζουμε μέσα σε μεγάλη λεκάνη επάνω σε σχάρα και τον καλύπτουμε με κρύο νερό. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες το πρώτο 24ωρο και κάθε 5-6 ώρες αργότερα. Τον βγάζουμε από το νερό, αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και τον κόβουμε σε κύβους. Αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι και το ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 4 φλιτζάνια νερό, τα φύλλα δάφνης, το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Φέρνουμε τα ρεβίθια σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 70-80 λεπτά. Αφαιρούμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε τη φέτα του ψωμιού με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και την αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε σε γουδί το ολόκληρο κρεμμύδι και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, που έχουμε κρατήσει στην άκρη, το σοταρισμένο ψωμί, το σοταρισμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό και κοπανάμε το μείγμα με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τα ρεβύθια στη φωτιά, προσθέτουμε την αλοιφή και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο, προσθέτουμε τα αβγά και το σπανάκι και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος