Ψωμάκια με τυρί (Pao de Queijo Mineiro)

Συνταγή

Ψωμάκια με τυρί (Pao de Queijo Mineiro)
Υλικά

2 φλ. αλεύρι ταπιόκας*
1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
½ φλ. σπορέλαιο
2 μεγάλα αβγά
1 ½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 γερή πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250οC και τοποθετούμε δύο σχάρες. Καλύπτουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε το γάλα με το λάδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας πού και πού. Μόλις σχηματισθούν στην επιφάνεια του γάλακτος μεγάλες φυσαλίδες, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα και με δύναμη με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά και η ζύμη να έχει κοκκώδη υφή και τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαρύ μπολ. Χτυπάμε τη ζύμη με το μίξερ για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει λεία και να κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να αφήσουμε το δάχτυλό  επάνω της για αρκετά δευτερόλεπτα. Αν είναι σαν λαδωμένη στην επιφάνειά της δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με το χέρι.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ ή να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τελείως. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ ή να ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη πολύ κολλώδης, ελαστική και μαλακή και όχι τελείως λεία. Βάζουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό. Βουτάμε ένα κουτάλι στο νερό και βγάζουμε κουταλιές από τη ζύμη στα ταψιά που έχουμε ετοιμάσει, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 4 εκ.. Αν θέλουμε μεγαλύτερα Pão de Queijo χρησιμοποιούμε το μικρού μεγέθους ειδικό εργαλείο, που σερβίρουμε παγωτό, αφήνοντας απόσταση 6 εκ. μεταξύ τους. 
Φουρνίζουμε τα ταψιά και αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C. Ψήνουμε 15 λεπτά. Γυρίζουμε τα ταψιά το πίσω μπρος και τα εναλλάσσουμε στις σχάρες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 -15 λεπτά ακόμα, μέχρι να στεγνώσουν απ’ έξω και να πάρουν πολύ ελαφρό ξανθό χρώμα ενώ στη βάση να γίνουν χρυσοκάστανα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τρώγονται πολύ ζεστά.

*Συνταγή από την κουζίνα της Βραζιλίας. Αλεύρι από ταπιόκα βρίσκουμε στα καταστήματα delicatessen, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, στα ράφια με έθνικ προϊόντα των σουπερμάρκετς και στα καταστήματα που πουλάνε προϊόντα από τη Νότια Αμερική.


A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος