Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 1/2 κιλό κοτόπουλο
Ελαιόλαδο για την επάλειψη και το ράντισμα
2 κ.γλ. μίγμα από 5 σπασμένα διαφορετικά πιπέρια (λευκό, μαύρο, κόκκινο, πράσινο αποξηραμένο και πράσινο φρέσκο)
3 κ.γλ. μαρμελάδα βατόμουρο
Χυμός από ένα γκρέιπφρουτ
1 γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένο (κρατάμε το φλοιό κομμένο σε μικρές φέτες, για γαρνιτούρα)
4 μεγάλες φέτες χωριάτικο ψωμί (πάχους 2 εκ.)
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Κόκκοι χοντρού αλατιού
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα πιπέρια, αλατίζουμε και ψήνουμε με το στήθος στο πλάι για 20 λεπτά.
Σε τηγάνι λιώνουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το χυμό ανακατεύοντας, εωσότου πάρει 1-2 βράσεις.
Όταν συμπληρωθούν τα πρώτα 20 λεπτά, στρέφουμε το κοτόπουλο στο άλλο πλάι, αλείφουμε με το βατόμουρο και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.
Στη διάρκεια του ψησίματος, συνεχίζουμε περιοδικές επαλείψεις με τη μαρμελάδα.
Τέλος, στρέφουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω για 20-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί.
Στο μεταξύ καψαλίζουμε το ψωμί, ραντίζοντας με ελαιόλαδο, θυμάρι και χοντρό αλάτι, και το κρατάμε ζεστό.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το «γονατίζουμε» με το στήθος προς τα κάτω για 1Ο λεπτά, για να κυλήσουν οι χυμοί του στο στήθος και να μη μείνει ξερό.
Κατόπιν το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε πάνω στις καψαλισμένες φέτες του χωριάτικου ψωμιού (μπρουσκέτα), τις οποίες τοποθετούμε σε πιατέλα, γαρνίροντας με τις φέτες του εσπεριδοειδούς και τις λωρίδες του φλοιού.
Μια ασυνήθιστη για τον ελληνικό ουρανίσκο γεύση, πολλά υποσχόμενη για τους προχωρημένους γκουρμέ.