banner
banner

Ψητή χήνα με γλάσο από μέλι, μουστάρδα και τζίντζερ

Συνταγή

Ψητή χήνα με γλάσο από μέλι, μουστάρδα και τζίντζερ
Υλικά

1 χήνα 4 κ.
1 κ.σ. ξερή ματζουράνα τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο
4 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκ. τριμμένο
1 1/2 φλ.τσ. ζωμός κότας

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αν υπάρχουν φτεράκια τα αφαιρούμε με τσιμπιδάκι και καίμε τα τυχόν πούπουλα περνώντας τη χήνα πάνω από φλόγα. Αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος γίνεται από την κοιλιά και το λαιμό, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τη χήνα. Την τρίβουμε καλά μέσα-έξω με αλατοπίπερο και μαντζουράνα. Δένουμε τις φτερούγες επάνω στην πλάτη και τα πόδια μεταξύ τους. Τρυπάμε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος με ένα πιρούνι. Βάζουμε τη χήνα με το στήθος προς τα πάνω σε ταψί και ρίχνουμε μέσα  το μπράντι και ½ φλ. νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες περίπου ή μέχρι να βγαίνει χυμός χωρίς ίχνος ροζ αν τρυπήσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το στήθος.
Ετοιμάζουμε το γλάσο:  σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το τζίντζερ επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μετά τις 3 ώρες ψησίματος, αλείφουμε την χήνα σε ολόκληρη την επιφάνειά της με το 1/3 του γλάσου και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα προσθέτοντας τον ζωμό κότας στο υπόλοιπο γλάσο. Βράζουμε 3 –4 λεπτά να γίνει σαν αραιό σιρόπι. Ξεφουρνίζουμε και καλύπτουμε τη χήνα με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε μαζί με τη σάλτσα.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος