Αν τα σκέτα νερόβραστα λαχανικά είναι ο πιο υποτιμημένος, από γευστική άποψη, τρόπος μαγειρέματος, τα σκέτα λαχανικά στο φούρνο φτιάχνουν μια λαμπρή ιστορία γεύσης, κυριολεκτικά με το τίποτα. Σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια ή ολόκληρα, με ελάχιστο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι, βγάζουν όλη την ιδιαίτερη γεύση τους και τη νοστιμιά τους συμπυκνωμένη, αναδίδουν αρώματα πρωτογενή και με μια σαλτσούλα ή ως έχουν, μπορούν να είναι το κύριο πιάτο μας, δίπλα σε τυρί ή αβγά και καλό ψωμί. Σε ρόλο δευτεραγωνιστή, θα υποστηρίξουν έξοχα τα κρεατικά και τα ψαρικά και θα ελαφρύνουν τα γεμάτα αλάτι και μπαχαρικά αλλαντικά. Ο τρόπος για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, βρίσκεται στην αυξομείωση της θερμοκρασίας: ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία, τα ψήνουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα απ΄ έξω και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να ψηθούν τελείως όσο χρειαστεί (αυτό το τελείως, ιδανικά σημαίνει να παραμείνουν τραγανά και όχι να γίνουν νιανιά). Ανάλογα με τα λαχανικά, ο χρόνος αυξομειώνεται (δεν χρειάζεται τον ίδιο χρόνο το μπρόκολο και τα καρότο, ας πούμε, και κατά περίπτωση –ανάλογα με τον φούρνο, την υγρασία του λαχανικού, το μέγεθός του, ίσως χρειαστεί και λίγο νεράκι για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.