Follow us

Ψητά λαχανικά και η συνοδεία τους

Ψητά λαχανικά και η συνοδεία τους

Αν τα σκέτα νερόβραστα λαχανικά είναι ο πιο υποτιμημένος, από γευστική άποψη, τρόπος μαγειρέματος, τα σκέτα λαχανικά στο φούρνο φτιάχνουν μια λαμπρή ιστορία γεύσης, κυριολεκτικά με το τίποτα. Σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια ή ολόκληρα, με ελάχιστο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι, βγάζουν όλη την ιδιαίτερη γεύση τους και τη νοστιμιά τους συμπυκνωμένη, αναδίδουν αρώματα πρωτογενή και με μια σαλτσούλα ή ως έχουν, μπορούν να είναι το κύριο πιάτο μας, δίπλα σε τυρί ή αβγά και καλό ψωμί. Σε ρόλο δευτεραγωνιστή, θα υποστηρίξουν έξοχα τα κρεατικά και τα ψαρικά και θα ελαφρύνουν τα γεμάτα αλάτι και μπαχαρικά αλλαντικά. Ο τρόπος για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, βρίσκεται στην αυξομείωση της θερμοκρασίας: ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία, τα ψήνουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα απ΄ έξω και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να ψηθούν τελείως όσο χρειαστεί (αυτό το τελείως, ιδανικά σημαίνει να παραμείνουν τραγανά και όχι να γίνουν νιανιά). Ανάλογα με τα λαχανικά, ο χρόνος αυξομειώνεται (δεν χρειάζεται τον ίδιο χρόνο το μπρόκολο και τα καρότο, ας πούμε, και κατά περίπτωση –ανάλογα με τον φούρνο, την υγρασία του λαχανικού, το μέγεθός του, ίσως χρειαστεί και λίγο νεράκι για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;