Follow us

Ψευτοκαγιανάς του νερόμυλου σε μοντέρνα μιλφέιγ εκδοχή

Το ΕΥ ζητά από επτά κορυφαίους σεφ να συμπυκνώσουν σε ένα τους πιάτο το πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό που θα άξιζε, κατά τη γνώμη τους, να γευτούν οι ξένοι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων - για να νιώσουν το γαλανόλευκο να κυλάει ορμητικά στο αίμα τους.

Ψευτοκαγιανάς του νερόμυλου σε μοντέρνα μιλφέιγ εκδοχή

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες

4 ντομάτες κομμένες σε μέτρια κομματάκια

120 γρ. σφέλλα Μεσσηνίας

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

4 κορυφές βασιλικού και 1 κλωναράκι

1 κ.γλ. ζάχαρη

Αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις ντομάτες και το κλωναράκι του βασιλικού.

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.

Λίγο προτού τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι οι ντομάτες να τραβήξουν το λάδι.

Σε ανάλογο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις αλευρωμένες μελιτζάνες.

Τις περνάμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Σε τέσσερα μεγάλα πιάτα στρώνουμε εναλλάξ μελιτζάνες και ντομάτες και φυλλαράκια βασιλικού.

Αφού συμπληρωθεί n διαδικασία του «χτισίματος», τρίβουμε τυρί στο χοντρό τρίφτη πάνω και γύρω στο πιάτο, ραντίζουμε με σταγόνες ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με τις κορυφές του βασιλικού.

«Την εποχή του τρύγου στο μεσσηνιακό κάμπο (σ.σ.

η Γωγώ Νικολοπούλου κατάγεται από την Καλαμάτα), οι γυναίκες των καλλιεργητών μαγείρευαν σε πρόχειρες εστίες το δεκατιανό, χρησιμοποιώντας ολόφρεσκα υλικά από τα γειτονικά μποστάνια.

Ο καγιανάς έρχεται από την παιδική μνήμη, ο δε συγκεκριμένος χαρακτηρίζεται «ψεύτικος», γιατί φτιάχνεται όχι με αβγά, αλλά με λαχανικά.

Οι ευωδίες των λαχανικών και των μυρωδικών, του βασιλικού, το κόκκινο της ντομάτας και η γλυκόπικρη γεύση της μυτερής, μοβ, τσακώνικης μελιτζάνας, είναι όλη η Ελλάδα!».

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.