Ψαρονέφρι με μήλα a la Normande

Συνταγή

Ψαρονέφρι με μήλα a la Normande
υλικά (για 4 άτομα)

2 ή 3 ψαρονέφρια 800+ γρ.
4 μήλα (κατά προτίμηση ρενέτες)
300 ml μηλίτη ξηρό (σε μεγάλες κάβες)
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
1 σφηνάκι Calvados
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα μήλα. Τα μισά τα κόβουμε σε χοντρές φέτες (4-6 το καθένα). Τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε όλα αμέσως με το λεμόνι. Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, ένα για κάθε άτομο, εκτός αν είναι ήδη σε κατάλληλο μέγεθος. Πιπερώνουμε τα ψαρονέφρια. Βάζουμε σε καλό, βαθύ τηγάνι που να χωράει το κρέας 1 κ.σ. βούτυρο να κάψει και κοκκινίζουμε τα ψαρονέφρια. Οταν ροδίσουν από όλες τις πλευρές τα μεταφέρουμε σε πιάτο με τους χυμούς τους και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις φέτες των μήλων. Αφήνουμε μόλις να ροδίσουν, γυρίζοντας μια φορά. Βάζουμε στο τηγάνι πάλι το κρέας, σε μέτρια φωτιά. Μετά από 1' το περιχύνουμε με το σφηνάκι Calvados, το ανάβουμε αμέσως με σπίρτο και αφήνουμε να σβήσει η φλόγα (φροντίζουμε να μην υπάρχει τίποτα εύφλεκτο κοντά, αν και πρόκειται για πολύ μικρή φλόγα). Τότε ρίχνουμε στο κρέας τον μηλίτη και αφήνουμε να σιγοβράσει 3'-4'. Αφαιρούμε τα κομμάτια των μήλων (τα κρατάμε σε πιάτο), αλατίζουμε και κατόπιν σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί 15'. Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και το κρατάμε σκεπασμένο. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί αρκετά, περίπου στο 1/2. Ρίχνουμε τότε 1/2 κ.σ. κρύο βούτυρο στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει αρκετά. 1' πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τα κυβάκια του μήλου. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το κρέας, γυρίζοντάς το να τυλιχτεί με τη σάλτσα. Οταν πρόκειται να σερβίρουμε το ζεσταίνουμε, χωρίς να αφήσουμε τη σάλτσα να βράσει. Μοιράζουμε το κρέας στα πιάτα και το καλύπτουμε με ανάλογη σάλτσα. Γαρνίρουμε τα πιάτα με τις φέτες του μήλου.
σημ. Πρόκειται για τυπική συνταγή της Νορμανδίας, της περιοχής της Γαλλίας που φημίζεται για τα μήλα και τα γαλακτοκομικά της. Η ίδια συνταγή γίνεται και με μοσχαρίσιο φιλέτο.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος