banner
banner
banner

Ψάρια στο φούρνο: η εύκολη νοστιμιά

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

Ψάρια στο φούρνο: η εύκολη νοστιμιά

Δεν συναντάμε πολύ συχνά συνταγές με ψάρια στο φούρνο –το ψάρι πλακί και ο παστός μπακαλιάρος με πατάτες, οι γαύροι με λεμόνι ή ντομάτα, είναι τα πιο γνωστά φαγητά αυτού του είδους. Η συνάντηση, όμως, των ψαριών και του φούρνου, δίνει μια μεγάλη σειρά εύκολων και νόστιμων πιάτων, που ανάλογα με το χρόνο μας, «σηκώνουν» πιο απλή ή πιο σύνθετη εκτέλεση, πάντα όμως με εντυπωσιακά γαστρονομικά αποτελέσματα. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα αρωματικά βότανα, τα μπαχαρικά, ακόμα και τα γαλακτοκομικά όπως η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί, όλα προσαρμόζονται άνετα στα ψαρικά. Μόνη προϋπόθεση για να έχουμε ένα θαυμάσιο φαγητό, είναι να δώσουμε λίγη προσοχή σε λίγα σημεία καθόλου απαιτητικά αλλά πολύ αποδοτικά στους κουζινικούς μας πειραματισμούς:
Επειδή το ψάρι θέλει λίγο μαγείρεμα για να μείνει ζουμερό, καλύτερα να ετοιμάζουμε ξεχωριστά τις σάλτσες ή τα λαχανικά που το συνοδεύουν και μετά να βάζουμε το ψάρι στο ταψί, για να τελειώσουν μαζί το ψήσιμό τους. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος ή να μείνει άψητη η σάλτσα ή τα λαχανικά ή να παραψηθεί το ψάρι.



  • Είναι πολύ σημαντικό το καλό αλάτισμα και για τη γεύση και για την υφή της σάρκας του ψαριού –«στέκεται» καλύτερα. Ένα πεντάωρο είναι πολύ καλός χρόνος για τα κατεψυγμένα ή τα νωπά ψάρια 1 -2 ημερών ενώ για τα ολόφρεσκα ακόμα και 10 -12 ώρες αλάτισμα τα ωφελεί πολύ. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροπυρηνικο,ί που θέλουν το ψάρι από τη θάλασσα στο πιάτο μαγειρεμένο ίσα που να μην αναπηδάει, αλλά αυτή είναι μια εξτραβαγκάντσα που δεν θα μας απασχολήσει εδώ.

  • Αν και η γεύση του φρέσκου ψαριού είναι απαράμιλλη, τα κατεψυγμένα ψάρια είναι μια εύκολη και φθηνή λύση για το καθημερινό φαγητό και γίνονται μια χαρά στο φούρνο, συντροφιά με λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα. Για να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το ιδανικό είναι να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα στη συσκευασία τους, στη συντήρηση του ψυγείου, από την προηγουμένη ημέρα.  Τώρα, εάν πνιγόμαστε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά διατηρώντας τα οπωσδήποτε μέσα στη συσκευασία μέχρι να ξεπαγώσουν.

  • Όσον αφορά το χρόνο μαγειρέματος, τα κατεψυγμένα ψάρια ψήνονται πιο γρήγορα από τα φρέσκα. Τα μαγειρεύουμε λοιπόν, αναλογικά, λιγότερο χρόνο. Γενικά, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα,  περισσότερο χρόνο μαγειρέματος χρειάζονται τα ψάρια με πυκνή σάρκα –ροφός, πεσκανδρίτσα, κλπ, σε σχέση με ψάρια όπως οι γλώσσες, ο μπακαλιάρος και άλλα με πιο λεπτή σάρκα.

    Updated: 31/05/21
    Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/04/15

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος