Ψάρια στο φούρνο: η εύκολη νοστιμιά
Άρτεμις Τζίτζη
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023
Άρτεμις Τζίτζη
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023
Η συνάντηση των ψαριών και του φούρνου δίνει μια μεγάλη σειρά εύκολων και νόστιμων πιάτων, που ανάλογα με το χρόνο μας, «σηκώνουν» πιο απλή ή πιο σύνθετη εκτέλεση, πάντα όμως με εντυπωσιακά γαστρονομικά αποτελέσματα.
Δεν συναντάμε πολύ συχνά συνταγές με ψάρια στο φούρνο –το ψάρι πλακί και ο παστός μπακαλιάρος με πατάτες, οι γαύροι με λεμόνι ή ντομάτα, είναι τα πιο γνωστά φαγητά αυτού του είδους. Η συνάντηση, όμως, των ψαριών και του φούρνου, δίνει μια μεγάλη σειρά εύκολων και νόστιμων πιάτων, που ανάλογα με το χρόνο μας, «σηκώνουν» πιο απλή ή πιο σύνθετη εκτέλεση, πάντα όμως με εντυπωσιακά γαστρονομικά αποτελέσματα. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα αρωματικά βότανα, τα μπαχαρικά, ακόμα και τα γαλακτοκομικά όπως η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί, όλα προσαρμόζονται άνετα στα ψαρικά. Μόνη προϋπόθεση για να έχουμε ένα θαυμάσιο φαγητό, είναι να δώσουμε λίγη προσοχή σε λίγα σημεία καθόλου απαιτητικά αλλά πολύ αποδοτικά στους κουζινικούς μας πειραματισμούς:
Επειδή το ψάρι θέλει λίγο μαγείρεμα για να μείνει ζουμερό, καλύτερα να ετοιμάζουμε ξεχωριστά τις σάλτσες ή τα λαχανικά που το συνοδεύουν και μετά να βάζουμε το ψάρι στο ταψί, για να τελειώσουν μαζί το ψήσιμό τους. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος ή να μείνει άψητη η σάλτσα ή τα λαχανικά ή να παραψηθεί το ψάρι.
Φιλέτα ψαριού με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος |
Ψάρι με σάλτσα ντομάτα και μπαχαρικά |
Φέτες ψαριού με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα |
Λαβράκι με λεβάντα και ροζ πιπέρι |
Μπακαλιάρος παστός με πορτοκάλι και ελιές |