Ένας από τους πιο απροσδόκητους συνδυασμούς είναι η συνύπαρξη οσπρίων και ψαριών. Εικονοκλαστική συνεύρεση για τους περισσότερους, πριν δοκιμάσουν ένα καλομαγειρεμένο πιάτο που να συνδυάζει, ας πούμε, τις φακές με ένα παχύ ψάρι σαν τον σολομό ή τα ρεβίθια με τον παστό μπακαλιάρο, μια μοναδική και πολύ παλιά ελληνική συνταγή από την ανατολική Κρήτη.
Η χορταστική αίσθηση των οσπρίων και η φινέτσα του ψαριού συμπορεύονται πολύ καλά και δίνουν πιάτα πολύ πιο ελαφρά από τα πιάτα που περιλαμβάνουν όσπρια με κρέας ή αλλαντικά ενώ, όπως και αυτά, αυξάνουν την ποσότητα της πρωτεΐνης, αν έχουμε κατά νου και αυτήν την παράμετρο. Πέρα από τα δυο βασικά υλικά, τα όσπρια και τα ψάρια, σχεδόν σε όλες τις σχετικές συνταγές, μπορούν να προστεθούν κηπευτικά και φυλλώδη λαχανικά, για να γίνει πιο «δροσερό» το σύνολο, με την εξαίρεση ίσως της συνταγής με φακές και σολομό που χρειάζεται μια πιο αυστηρή εκτέλεση (το φινόκιο πάντως θα μπορούσε να προστεθεί χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα τη γεύση).
Αν αποφασίσουμε να εντάξουμε στη μαγειρική μας ατζέντα τον συνδυασμό «όσπρια –ψάρια», πέρα από τα φρέσκα ψαρικά είναι σίγουρη η επιτυχία, της καπνιστής εκδοχής τους, ενώ πηγαίνουν πολύ και τα μύδια, τόσο με τις φακές, όσο και με τα φασόλια, μόνο που θα προσθέσουμε την τελευταία στιγμή 1–2 κ.σ. από το ζουμί που έβγαλαν όταν τα αχνίζαμε, για να πάρει τη χαρακτηριστική νοστιμιά το φαγητό.