Ψάρι βοσποριανό (της Μαρίας Εκμεκτσίογλου)

Συνταγή

Ψάρι βοσποριανό (της Μαρίας Εκμεκτσίογλου)
Υλικά για 5 άτομα

5 σκουμπριά φρέσκα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 ποτήρι του νερού ρύζι
2 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρια
2 φλιτζανάκι του καφέ μαύρες σταφίδες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ή ζωμό λαχανικών

Τρόπος παρασκευής

Προσέχουμε τα σκουμπριά να είναι πολύ φρέσκα. Ζητάμε από τον ψαρά μας να αφαιρέσει τη ραχοκοκαλιά, χωρίς να χωρίσει το κεφάλι και την ουρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Φιλετάρουμε και ψιλοκόβουμε το ένα σκουμπρί. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσουρτσουρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε. Συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο φιλέτο ψαριού και τα κουκουνάρια. Τα φέρνουμε μια βόλτα όλα μαζί και κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες, το αλατάκι, το πιπεράκι και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Περιχύνουμε με το νεράκι ή τον ζωμό λαχανικών και σιγοψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Ανοίγουμε τα ψάρια με τα δάχτυλά μας και τοποθετούμε μέσα τη γέμιση. Τα βάζουμε σε έναν τέντζερε με καπάκι κατάλληλο για φούρνοØ αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ταψί φούρνου και τα σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα (για να μην καεί και ξεραθεί το ρύζι) ή με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνοντας στο σκεύος μας λίγο νεράκι, όσο θα χρειαστεί να ψηθεί το ψαράκι με τη γέμιση, περίπου για 20-25 λεπτά.


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου "Άρωμα κανέλας", των εκδόσεων Μίνωας.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος