Follow us

Ψάρι βοσποριανό (της Μαρίας Εκμεκτσίογλου)

Ψάρι βοσποριανό (της Μαρίας Εκμεκτσίογλου)

Υλικά για 5 άτομα

5 σκουμπριά φρέσκα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 ποτήρι του νερού ρύζι
2 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρια
2 φλιτζανάκι του καφέ μαύρες σταφίδες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ή ζωμό λαχανικών

Τρόπος παρασκευής

Προσέχουμε τα σκουμπριά να είναι πολύ φρέσκα. Ζητάμε από τον ψαρά μας να αφαιρέσει τη ραχοκοκαλιά, χωρίς να χωρίσει το κεφάλι και την ουρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Φιλετάρουμε και ψιλοκόβουμε το ένα σκουμπρί. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσουρτσουρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε. Συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο φιλέτο ψαριού και τα κουκουνάρια. Τα φέρνουμε μια βόλτα όλα μαζί και κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες, το αλατάκι, το πιπεράκι και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Περιχύνουμε με το νεράκι ή τον ζωμό λαχανικών και σιγοψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Ανοίγουμε τα ψάρια με τα δάχτυλά μας και τοποθετούμε μέσα τη γέμιση. Τα βάζουμε σε έναν τέντζερε με καπάκι κατάλληλο για φούρνοØ αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ταψί φούρνου και τα σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα (για να μην καεί και ξεραθεί το ρύζι) ή με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνοντας στο σκεύος μας λίγο νεράκι, όσο θα χρειαστεί να ψηθεί το ψαράκι με τη γέμιση, περίπου για 20-25 λεπτά.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου "Άρωμα κανέλας", των εκδόσεων Μίνωας.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;