Follow us

Πρωτότυπο πασχαλινό μενού

Πρωτότυπο πασχαλινό μενού

Ότι θα φάμε αρνί ή κατσίκι πασχαλιάτικα, είναι δεδομένο. Ποιο από τα δύο θα διαλέξουμε απασχολεί περισσότερο τους πιο συνειδητοποιημένους διατροφικά, ή όσους στον πρότερο βίο τους ενέδωσαν σε κρεατοφαγικά τσιμπούσια και τώρα πληρώνουν τα επιτίμια: χοληστερίνη, υπέρταση και άλλα, καθόλου γιορτινά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού, το είδος των ορεκτικών και ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος παίζουν σοβαρό ρόλο για πιο υγιεινή απόλαυση και με περισσότερη φινέτσα στη σύνθεση του μενού: Τα ωμά λαχανικά -μεγάλες πράσινες σαλάτες με μαρούλι κρεμμύδι, αρωματικά χόρτα όπως άνηθο και μαϊντανό, λεμόνι και ξίδι, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν την απορρόφηση του λίπους από το πεπτικό σύστημα ενώ τα πρώτα πιάτα με βάση τα λαχανικά είναι άκρως κατάλληλα για ένα λαμπρό πασχαλινό γεύμα, πιο φιλικό στο στομάχι και γενικά στον οργανισμό μας.
Μόνο το 36% περίπου από το λίπος του αρνιού είναι κορεσμένο. Το υπόλοιπο λίπος ανήκει στα πιο υγιεινά μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Το αρνί, σε σχέση με άλλα κρέατα, έχει λιγότερο λίπος ανάμεσα στις μυϊκές ίνες ενώ το περισσότερο βρίσκεται στο εξωτερικό του μέρος. Αν το αφαιρέσουμε, μειώνουμε ακόμα περισσότερο τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.

Τα άπαχα μέρη του αρνιού περιέχουν κατά μέσο όρο 70-80 μικρογρμ. χοληστερίνης/ 100 γρμ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, σε σύγκριση με τα 70-80 μικρογρμ. χοληστερίνης/ 100 γρμ. στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα.
Το κατσίκι, περιέχει μόλις 3 γρ. λίπους/100 γρμ., ενώ από αυτά μόλις τα 0,9 γρμ. είναι κορεσμένο λίπος. Όσον αφορά στη χοληστερίνη, το κατσίκι περιέχει 75 μικρογρμ. ενώ το αρνί 114 μικρογρμ. Αν και το κατσίκι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από το αρνί, οπότε εύκολα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρέπει να το αποφεύγουν όσοι έχουν υπέρταση, περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες καλίου, πράγμα που το κάνει ένα ακόμα πιο υγιεινό κρέας. Το μαγείρεμα του αρνιού και του κατσικιού με πολλά μπαχαρικά (πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο) και αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μαϊντανό, άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι κλπ) αφενός κάνουν τέλεια τη γεύση τους, αφ΄ ετέρου μετριάζουν σημαντικά την ανάγκη για αλάτι και επομένως επιβαρύνουν λιγότερο όσους έχουν λόγους να το αποφεύγουν.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;