Follow us

Πρωτεΐνες για τη δίαιτα!

Πρωτεΐνες για τη δίαιτα!

Υπάρχουν φορές, που τίποτα δεν είναι πιο επείγον από 3-4 κιλά λιγότερα, στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Γι' αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ένα διατροφικό μοντέλο με πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες είναι ο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, με επιπλέον μπόνους το ότι δεν χρειάζεται να μετράς ποσότητες και τη νοστιμιά του φαγητού. Φυσικά, μιλάμε για μια λογική μείωση των υδατανθράκων και όχι την ολική εξαφάνισή τους, πράγμα που πιθανότατα θα μας φιλοδωρήσει με αίσθηση κόπωσης, ίσως πονοκέφαλο και ζαλάδα. Η λογική της δομής των πιάτων μας, είναι κάτι σε κρεατικό ή ψαρικό ή θαλασσινό μαζί με λαχανικά και ελαιόλαδο. Μαζί με το φαγητό μας είναι καλό να τρώμε και λίγο ψωμί ολικής αλέσεως (2-3 φέτες) ή μια μικρή μερίδα ρύζι καστανό ή μια μικρή μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μια φορά την ημέρα και ένα φρούτο, ενώ το γλυκό, σε οποιαδήποτε μορφή του, καλύτερα να το αποφύγουμε.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι, σε κομμάτια και σε κιμά), τα ψάρια, τα οστρακόδερμα (καραβίδες, γαρίδες), τα θαλασσινά, τα αβγά. Στα λαχανικά, ειδικά γι' αυτό το μοντέλο διατροφής, δεν περιλαμβάνονται οι πατάτες, τα καρότα, ο αρακάς, τα παντζάρια ενώ μπορούμε να τρώμε από όλα τα άλλα, ωμά, ψητά, βραστά και μαγειρεμένα με ελαιόλαδο. Δεν περιλαμβάνονται και τα όσπρια, αλλά εμείς μπορούμε να φάμε μια μεριδούλα μέσα στην εβδομάδα. Μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, μουστάρδα, ξύδι, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, επιτρέπονται, ακόμα και το ξύδι βαλσαμικό σε αυτήν την ήπια εκδοχή της πρωτεϊνικής δίαιτας, όπως λίγο τυρί ή γιαούρτι απλό. Αυτή η μίνι εισαγωγή δεν φιλοδοξεί με κανένα τρόπο να προτείνει κάτι ολοκληρωμένο διατροφικά και προπαντός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια εβδομάδα, 10 μέρες το πολύ -και τούτο αν είμαστε τελείως υγιείς και ο οργανισμός μας δεν αντιδρά με αδιαθεσία και αδυναμία.

Συνεχίζοντας, όμως, με το τι θα φάμε, ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος είναι να φτιάξουμε κάτι ψητό ή βραστό και να το συνοδεύσουμε με μια ωμή ή βραστή σαλάτα αρτυμένη με ελαιόλαδο και κάποια από τις επιτρεπόμενες γαρνιτούρες. Αν όμως οι γευστικές μας ανάγκες είναι πιο σύνθετες ή αν θέλουμε να τρώμε το ίδιο φαγητό με την οικογένεια, οι συνταγές που σας δίνουμε είναι μια χαρά για τον σκοπό μας, ενώ το ίδιο βολικές είναι όλες οι συνταγές με λαδερά –εκτός από τα γεμιστά- (συν ένα κομματάκι φέτα και μια φέτα ψωρί), τα φρικασέ με λεμόνι, τις ομελέτες με λαχανικά, για να αναφέρουμε μόνο λίγες από τις επιλογές μας.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 19/05/17
Update: 27/04/20

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;