banner
banner
banner

Πουρές πατάτας με κιμά στο φούρνο

Συνταγή

Πουρές πατάτας με κιμά στο φούρνο
υλικά για 6 άτομα

1 κ. πατάτες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε φετάκια ή κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αβγό
1 φλ.τσ. ζωμό κότας
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλ.τσ. γάλα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε χλιαρές και τις λυώνουμε με την πρέσα ή τη μηχανή του πουρέ ή με πηρούνι. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2' τα καρότα. Τα σκεπάζουμε με μερικές κ.σ. νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε 3' να μαλακώσουν . Τα κρατάμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 2'. Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και 1 φλ.τσ. ζωμό και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 15'. Οταν είναι έτοιμος προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αβγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τον πουρέ με το γάλα και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 5'-6' μέχρι να πιεί τα υγρά του και να φύγει η μυρωδιά της πατάτας. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Σ' ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε τον κιμά. Από πάνω βάζουμε τα καρότα και σκεπάζουμε με τον πουρέ. Τον ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για 25' και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
σημ. πρόκειται για παραλλαγή του κλασικού γαλλικού πιάτου hachis parmentier.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος