Υλικά
Για τη σάλτσα του κιμά Υλικά
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κομμένος μόνο μια φορά
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
250 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
½ κ.γ. ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι όξινες)
1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
3 μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
1 φλ. κασέρι τριμμένο
⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, διαλύοντας τους σβόλους με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το καρότο, τη ζάχαρη, αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα και το μπαχάρι στο μείγμα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει προσθέτοντας μόνο όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τον κιμά.
Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της και να μείνει μόνο με το λάδι της.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας: τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω τις μελιτζάνες.Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.
Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.
Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην καεί.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.
Μόλις αρχίσει να δένει, ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Σερβίρουμε στη βάση της πιατέλας τον πουρέ, στρώνουμε από πάνω το γιαούρτι και από πάνω τον κιμά. A.T.