Υλικά
8 βρασμένα αβγά κομμένα στα τέσσεραΥλικά
2 μέτρια πράσα
50 γρ. βούτυρο
1 κ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
2 κ.σ. γάλα
150 γρ. τυρί τσένταρ
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
25 γρ. βούτυρο
50 γρ.αλεύρι
600 ml γάλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
50 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος.
Λιώνουμε 25 γρ.
βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 7 λεπτά.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε.
Τις μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 25 γρ.
βούτυρο και το γάλα και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν πουρές.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα πράσα στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο σκεύος και τακτοποιούμε επάνω τα αβγά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι διαλυμένο στο γάλα.
Δουλεύουμε με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να είναι λεία.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μισό τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο τυρί με τα ψίχουλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα τη σάλτσα. Ψήνουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι να λειώσει το τυρί, να φουσκώσει το φαγητό και να κάνει μια χρυσαφί κρούστα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. πιάτο από την κουζίνα της Ουαλίας.Α.Τ.