Follow us

Πώς να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε βάρος...

Η διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη μας δίνει συμβουλές για να χάσουμε βάρος ενώ νηστεύουμε και να μας βρει το Πάσχα πιο αδύνατους...

Πώς να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε βάρος...

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, μια εποχή που αρκετοί επιλέγουν να νηστέψουν, άλλοι για λόγους θρησκείας και άλλοι για λόγους αποτοξίνωσης του οργανισμού τους. Επειδή, όμως, όσο ο καιρός φτιάχνει, σκεφτόμαστε πως είμαστε όλο και πιο κοντά στο καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που αυτή την περίοδο ξεκινούν και μια δίαιτα αδυνατίσματος. Μπορούμε όμως να αδυνατίσουμε νηστεύοντας, χωρίς να στερήσουμε το σώμα μας από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη; Εκ πρώτης όψεως, η νηστεία δεν δείχνει ιδανική για να χάσεις βάρος. Όσπρια, τηγανητά, ψωμί, ταραμοσαλάτες, σάλτσες είναι βόμβες θερμιδικές. Όμως, να που υπάρχουν λύσεις.
Η Αστερία Σταματάκη γνωστή και καταξιωμένη διαιτολόγος – διατροφολόγος, Msc στην κλινική διατροφή, στην οποία απευθυνθήκαμε, μας έδωσε συμβουλές και ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για να αδυνατίσουμε νηστεύοντας…

Νηστεία και σωστή διατροφή

Πώς να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε βάρος...
H Αστερία Σταματάκη

"Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι νηστεύουν", μας λέει η Αστερία Σταματάκη. "Η νηστεία χαρακτηρίζεται από την αποχή από τα ζωικά τρόφιμα (εκτός των θαλασσινών) και την κατανάλωση φυτικών προϊόντων όπως φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων. Η τήρηση μιας ισορροπημένης νηστείας φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που νηστεύουν φαίνεται να προστατεύονται από χρόνια νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, το πεπτικό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα και έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η νηστεία να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία τροφών για να μας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να μην αυξηθεί το βάρος μας. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε κιλά κατά τη διάρκειά της."

Τι να προσέχουμε στη διάρκεια της νηστείας

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να χάσουμε κιλά, αλλά προσοχή σε κάποια "θεματάκια", που συνήθως μας ξεφεύγουν. Αυτά ακριβώς μας επισημαίνει η Αστερία Σταματάκη, ώστε να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μην υποτιμάτε το μέγεθος των μερίδων. Το ότι νηστεύετε δε σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε διπλάσιες ποσότητες τροφίμων. Προσέξτε, λοιπόν, το μέγεθος των μερίδων των τροφών. Μάλιστα, να θυμάστε ότι συγκεκριμένες σαρακοστιανές τροφές μπορεί να αποδίδουν πολλές θερμίδες, όπως π.χ. 1 κ.σ. ταραμοσαλάτα μπορεί να παρέχει 120 θερμίδες, 40 γραμμάρια χαλβά αποδίδουν 220 θερμίδες.

Να κάνετε τακτικά γεύματα. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα. Επίσης, όταν κάνετε τακτικά γεύματα «προλαβαίνετε» την εμφάνιση της πείνας, η οποία είναι... κακός σύμβουλος.

Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο π.χ. αμύγδαλα, γάλα αμυγδάλου, σουσάμι, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να εξισορροπήσετε το ασβέστιο που δεν προσλαμβάνεται από τη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες. Επιλέξτε ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης και όχι επεξεργασμένα.

Προσέξτε την ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, αλλά μας δίνει αρκετές θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, γι’ αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο στην κυριολεξία: να το μετράμε!

Καταναλώνετε θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, καθώς είναι τα μόνα τρόφιμα στην περίοδο της νηστείας που περιέχουν βιταμίνη Β12.

Eνδεικτικό διατροφικό πρόγραμμα 4 ημερών

Η Αστερία Σταματάκη μας δίνει ένα διατροφικό μοντέλο που συνδυάζει τη νηστεία με το χάσιμο βάρους. Μελετήστε το και αρχίστε!

Πρώτη Μέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη + 4 κ.σ. βρώμη + 1 κ.σ. σταφίδες
Δεκατιανό: 1 μήλο
Μεσημεριανό: σαλάτα (λάχανο- καρότο – πιπεριά) με 1 μερίδα φακές με ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό: 1 μπανάνα + 10 αμύγδαλα
Βραδινό: 1 παξιμάδι κριθαρένιο με ντομάτα + 5 ελιές, κάπαρη και ρίγανη

Δεύτερη Μέρα
Πρωινό: 1 κουλούρι Θεσ/κης ολικής άλεσης και ταχίνι με μέλι
Δεκατιανό: 1 μπανάνα + 5 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σπανάκι με σουπιά + 1 μέτριο παξιμάδι κριθαρένιο
Απογευματινό: 1 φλ. φράουλες + 10 αμύγδαλα
Βραδινό: 1 αραβική πίτα με ψητά λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια κ.τλ.) και τυρί τόφου

Τρίτη Μέρα
Πρωινό: 2 μικρά παξιμάδια κριθαρένια + 5 ελιές + 10 ντοματίνια
Δεκατιανό: 3 δαμάσκηνα ξερά + 5 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αγκινάρες με αρακά + 5 ελιές + 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό: 1 φλ. φράουλες + 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου
Βραδινό: πατατοσαλάτα (2 πατάτες και φρέσκο κρεμμυδάκι, κάπαρη, 5 ελιές και sauce με ελαιόλαδο και μουστάρδα)

Τέταρτη Μέρα
Πρωινό: 1 σταφιδόφωμο + 5 αμύγδαλα
Δεκατιανό: 1 μπανάνα + 1 μικρό σοκολατάκι υγείας
Μεσημεριανό: σαλάτα πράσινη + 1 μερίδα χταπόδι με πατάτες (στην κατσαρόλα)
Απογευματινό: 1 μήλο με κανέλα + 5 καρύδια
Βραδινό: 1 κομμάτι σπανακόπιτα

Σημείωση: Πρέπει να σημειώσουμε, ότι το παραπάνω πρόγραμμα διατροφής είναι ένα γενικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην απώλεια βάρους. Οι ποσότητες των τροφίμων μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου που εφαρμόζει το πρόγραμμα και καλό θα ήταν να καθορίζονται σε κάθε περίπτωση από έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο.

Updated: 23/2/2018
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/3/2017

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;