Υλικά
1 ½ φλ. πλιγούρι από στάρι ολικής αλέσεως*Υλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φλ. καυτό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1/3 φλ. βούτυρο
½ φλ. μπράντι
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
½ φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και η σάρκα του σε μικρά κομματάκια χωρίς σπόρους και μεμβράνες
¾ φλ. σπόροι ροδιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνιτούρα: φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου
Εκτέλεση
Πλένουμε το πλιγούρι και το στραγγίζουμε πολύ καλά.
Ακόμα καλύτερα, το στεγνώνουμε και με μια βαμβακερή πετσέτα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μαζί με την κανέλα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το πλιγούρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το μπράντι και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε 1 φλ.
καυτό ζωμό και σιγοβράζουμε.
Όταν κοντεύει να απορροφηθεί, προσθέτουμε και το άλλο φλιτζάνι καυτό νερό, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Συνεχίζουμε έτσι προσθέτοντας καυτό ζωμό μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το ξύσμα και τη σάρκα του πορτοκαλιού και τις σταφίδες, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι ή μπούκοβο και τα ¾ από τους σπόρους του ροδιού, και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε βαθουλή πιατέλα.
Στολίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ρόδι και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.*Αν δεν θέλουμε να αφιερώσουμε τα 45 λεπτά περίπου που χρειάζεται για να γίνει το πλιγούρι από στάρι ολικής αλέσεως, χρησιμοποιούμε πλιγούρι απλό.
Ακόμα, μπορούμε να μειώσουμε τις ποσότητες στο μισό αν νομίζουμε πως είναι υπερβολικές για το τραπέζι μας.
Α.Τ.