Υλικά
Υλικά
500 ml χυμό από φρέσκια ντομάτα
20 γρ κουκουνάρι
80 γρ φέτα, κομμένη σε κυβάκια
1 στήθος κοτόπουλου, βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
8 μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένες
8 γρ. ζελατίνα σε σκόνη (ή 4 φύλλα)
12 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψαλιδισμένα και μερικά επιπλέον για τη διακόσμηση
3 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Βάζουμε τη ζελατίνα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό και τη διαλύουμε ή μουλιάζουμε τα φύλλα της.
Ζεσταίνουμε το μισό χυμό από τις ντομάτες, σε μια κατσαρόλα.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ο χυμός, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τη ζελατίνα με τα χέρια μας, τη ρίχνουμε στο ζεστό χυμό ντομάτας και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο κρύο χυμό ντομάτας στο μείγμα, μαζί με τον βασιλικό, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε ξανά και μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ή 6 μπολάκια, ανάλογα με το μέγεθος τους.
Μοιράζουμε και το κοτόπουλο και τις ελιές στα μπολάκια, αλλά τα αφήνουμε για λίγο εκτός ψυγείου, μέχρι να κρυώσει ο χυμός και τότε τα βάζουμε στο ψυγείο, για 2 τουλάχιστον ώρες, για να σφίξει καλά η ζελατίνα.
Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το μοιράζουμε, μαζί με τη φέτα πάνω από τα μπολάκια με την πηχτή.
Τα διακοσμούμε με λίγα φυλλαράκια βασιλικού, περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με σαρδέλες, γαρίδες ή ότι άλλο νομίζουμε ή και να το παραλείψουμε εντελώς.
Θ.Τ.