banner
banner
banner

Πίτσα με λουκάνικα, ελιές και βασιλικό

Συνταγή

Πίτσα με λουκάνικα, ελιές και βασιλικό
Υλικά

200 γρ. χωριάτικο πικάντικο λουκάνικο
200 γρ. πομοντόρια
200 γρ. ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
300 γρ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
Για τη ζύμη*
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα*
600 γρ. φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
⅓  φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνιτούρα
5-6 ολόκληρες ελιές Καλαμών
10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη και έτοιμη σάλτσα ντομάτας

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλ. από το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό χλιαρό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Κοσκινίζουμε ξεχωριστά το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου. Με αυτές τις ποσότητες βγαίνουν δύο πίτσες διαμέτρου 30-35 εκ..Αν θέλουμε μία πίτσα, βάζουμε τη μισή ζύμη στην κατάψυξη.   
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι (περίπου 1 κοφτό κουταλάκι) και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα νερά της και να μελώσει. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αρωματικά βότανα και πιπέρι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την οξύτητα (αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη ακόμα) και διορθώνουμε τα μυρωδικά σύμφωνα με το γούστο μας. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν την απλώσουμε επάνω στην πίτσα. Φτάνει για 2 πίτσες διαμέτρου 30-35 εκ..Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε 2 πίτσες, καταψύχουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς πρόσθετο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τα πομοντόρια σε φέτες, αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Απλώνουμε πάνω στην πίτσα τη σάλτσα και ρίχνουμε τις ξεκουκουτσιασμένες ελιές. Καλύπτουμε με τη μοτσαρέλα και τακτοποιούμε τα λουκάνικα και τα πομοντόρια. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και γαρνίρουμε με τις ολόκληρες ελιές και τα φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Α. Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος