banner
banner

Πιτούλες γεμιστές με ραπανάκι, τζίντζερ και μπαχαρικά (Tawa mooli paratha, Ινδία)

Συνταγή

Πιτούλες γεμιστές με ραπανάκι, τζίντζερ και μπαχαρικά (Tawa mooli paratha, Ινδία)
Υλικά

Για τη ζύμη
1 ½ φλ. άσπρο αλεύρι
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
2 γερές πρέζες αλάτι
Για τη γέμιση
2 μέτρια ραπανάκια +1 μέτρια ρέβα τριμμένα
1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ ξυσμένη
1-2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες ή μια μεγάλη πράσινη καυτερή πιπεριά κέρατο
1 φλ. φύλλα φρέσκου κόλιανδρου χονδροκομμένα

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε τα ραπανάκια και τη ρέβα σε σουρωτήρι, τοποθετούμε επάνω ένα πιάτο και από πάνω μια βαριά κονσέρβα και αφήνουμε να στραγγίσουν πάρα πολύ καλά. Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Φτιάχνουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε σε λεκάνη τα δύο αλεύρια μαζί με το αλάτι. Κάνουμε ένα λακκάκι στη μέση και ρίχνουμε αργά γύρω στο 1 +1/3 φλ. χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά, μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια  και ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τη βάζουμε πίσω στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε τον κόλιανδρο και το κύμινο σε στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα κοπανίζουμε σε γουδί ή τα τρίβουμε στον ειδικό μύλο. Ρίχνουμε στο τηγάνι 1-2 κ.σ. βούτυρο ή σπορέλαιο να ζεσταθεί και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας για 5 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε και το daikon ή τα ρεπανάκια και τη ρέβα, το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά  και μαγειρεύουμε άλλα 2 -4 λεπτά να φύγουν τελείως τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τον φρέσκο κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 8 εκ. και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μέση. Φέρνουμε τις άκρες της πιτούλας προς το κέντρο και σκεπάζουμε τελείως τη γέμιση. Τις τσιμπάμε πιάνοντάς τις όλες μαζί και τις στρίβουμε να κλειστεί και να ασφαλιστεί η γέμιση τελείως. Αναποδογυρίζουμε την πίτα σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε ρολάροντας ελαφρά με τον πλάστη να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο ή σπορέλαιο σε βαρύ τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά προς υψηλή φωτιά και τηγανίζουμε για 30 δευτερόλεπτα πιέζοντας με μια σπάτουλα. Την γυρίζουμε από την άλλη και τηγανίζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, πιέζοντας με μια σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές τηγανίζοντας για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα με σκούρες κηλίδες. Σερβίρουμε τις πιτούλες (paratha) κομμένες σε τρίγωνα.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος