Follow us

Πίτες χορταστικές

Πίτες χορταστικές

Πίτα είναι και ένα φύλλο με λίγο τυρί μέσα, διπλωμένο στη μέση και ψημένο, πίτα είναι και η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα που θέλει το χρόνο της για να γίνει (αν κόψεις με το χέρι το ζυγούρι και το χοιρινό σε κυβάκια, όπως το θέλει η αυθεντική συνταγή), πίτα είναι και η ηπειρώτικη που γίνεται με 8-10 λεπτότατα φύλλα, που θέλει αριστοτεχνική τεχνική για να τα ανοίξεις. Δεν υπάρχει πιο ευέλικτο φαγητό από τις πίτες, αφού μπορείς να βάλεις μέσα ό,τι έχεις και ό,τι θέλεις, δεν υπάρχει πιο ευκολοφάγωτο φαγητό από τις πίτες, καθώς κουβαλάς και το «πιάτο» σου μαζί, δηλαδή το φύλλο της.
Το φύλλο, λοιπόν, είναι όλη η δυσκολία της πίτας και, κάτι που δεν το παίρνουμε και πολύ σοβαρά υπόψη, ο τρόπος ψησίματος. Στην Ελλάδα, κάθε τόπος έχει και τον δικό του τρόπο να φτιάχνει φύλλο. Σχεδόν παντού, όμως, συμμετέχει πέρα από το αλεύρι και το νερό και κάποιο όξινο ή ξυδάτο ή αλκοολούχο υλικό: ξύδι, λεμόνι, ούζο, κρασί, για να γίνει τραγανό το φύλλο. Επίσης, συμμετέχει και λίγο ελαιόλαδο. Σε κάποια φύλλα συμμετέχει και πολύ βούτυρο (στη Μακεδονία κυρίως), με αποτέλεσμα ένα υπέροχο φύλλο σαν σφολιάτα. Ίσως φανεί παράξενο, αλλά το αλάτι δεν παίρνει πάντα μέρος. Κάποιοι λένε πως χωρίς αλάτι στην ζύμη, το φύλλο ανοίγει ευκολότερα. Και ακόμα ευκολότερα ανοίγει, αν χρησιμοποιήσουμε κορνφλάουρ αντί για αλεύρι. Όλα αυτά, για όσους ενδιαφέρονται για το χειροποίητο φύλλο. Οι υπόλοιποι, θα αγοράσουμε ένα καλό έτοιμο φύλλο και θα φτιάξουμε την πίτα μας όσο απλή θέλουμε. Ή θα φτιάξουμε μια μεγάλη, χορταστική, σύνθετη πίτα σαν αυτές που σας δίνουμε στις παρακάτω συνταγές.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…