ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πίτες για τη Σαρακοστή

Και μόνο που κάποιος θα πει «έφτιαξα πίτα», μια αίσθηση σπιτικής φροντίδας μας τυλίγει και μας φαίνεται πως ήδη ανασαίνουμε την ακαταμάχητη ευωδιά του φρεσκοψημένου φύλλου.

Πίτες για τη Σαρακοστή

Άλλωστε οι πίτες, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και τις συναντούμε σε κάθε μεριά της χώρας σε μια ατέλειωτη ποικιλία, ανάλογα με τον τόπο και την παράδοσή του. Ιδιαίτερα τώρα τη Σαρακοστή, μέσα στην καρδιά της Άνοιξης, οι νηστίσιμες πίτες, αλμυρές και γλυκές, γίνονται η μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς από λαχταριστά εδέσματα. Τα χόρτα, τα λαχανικά, τα τυριά, το ρύζι, αλλά και γλυκά υλικά όπως το ταχίνι, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το μέλι, όλα μπορούν να γίνουν γέμιση.

Πίτες για τη Σαρακοστή

Το φύλλο όμως είναι άλλο πράγμα. Είναι το μεγάλο στοίχημα για μια επιτυχημένη πίτα. Έχει την ιδιαίτερη τέχνη του και τα μυστικά του. Έχει τα διάφορα είδη του και τα αλεύρια του. Έχει το θρύλο του. Και έχει και τη “Χρυσή Ζύμη” που κάνει τα δύσκολα και τα πολύπλοκα εύκολα και απλά. Που προσφέρει μια ολόκληρη γκάμα από φύλλα και φυλλαράκια, πιο χοντρά και πιο λεπτά, φύλλο κρούστας και φύλλο σφολιάτας, φύλλο κουρού, φύλλο για γλυκά και φύλλο για αλμυρά, χωριάτικο φύλλο και φύλλο για καταΐφι και άλλα πολλά και θαυμάσια.

Το να έχουμε στη διάθεσή μας ένα έτοιμο φύλλο για την πίτα μας, όπως ακριβώς το θέλουμε και το ζητάει η συνταγή μας (ή η φαντασία μας) και ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμαστε μας λύνει τα χέρια για δημιουργία, σε μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες εδεσμάτων της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, τις πίτες. Και το πετυχαίνουμε χωρίς να αφήνουμε πίσω μας μια κουζίνα άνω κάτω, γεμάτη αλεύρια, χωρίς απώλεια χρόνου, με σίγουρη επιτυχία και εξαιρετική γεύση.

Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσουμε τους συνδυασμούς των υλικών της γέμισης, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, τα βότανα και τα αρτύματα. Οι συνταγές που προτείνουμε δίνουν κάποιες ιδέες για το πως μπορούμε να φτιάξουμε ξεχωριστές νηστίσιμες αλμυρές και γλυκές δημιουργίες με βάση τα φύλλα της Χρυσής Ζύμης. Σίγουρα, μέχρι να τελειώσει η Σαρακοστή, οι λύσεις που μας προσφέρει στο κεφάλαιο “φύλλο ζύμης” θα έχει δώσει δυνατή ώθηση στη δημιουργικότητά μας με αποτέλεσμα τις πιο λαχταριστές πίτες που είδε ποτέ το τραπέζι μας.

Στριφτή ταχινόπιτα με σοκολάτα (νηστίσιμη)

Υλικ για 12 μερίδες
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, 450 γρ.
14 κ.σ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
1 κ.σ. κοφτή κανέλα
1 κ.σ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
4 – 5 κ.σ. από το λάδι της συσκευασίας του ταχινιού
14 κ.σ. ταχίνι
7 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα
14 κ.σ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη ή νιφάδες κουβερτούρας

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170º C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με ελάχιστο λάδι από το ταχίνι. Ανοίγουμε 2 από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία επίπεδη επιφάνεια. Ρίχνουμε από πάνω, ώστε να πάει παντού, 2 κουτ. σούπας από το ταχίνι και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από το μείγμα της ζάχαρης, 1 κ.σ. από τα καρύδια και 2 κ.σ. κουβερτούρα.
Τυλίγουμε κάθε φύλλο από τη μεγάλη του πλευρά σε ρολό (ούτε πολύ σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά) και του δίνουμε το σχήμα σαλίγκαρου. Το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Τυλίγουμε το κάθε ρολό γύρω από τον σαλίγκαρο που προϋπάρχει στο ταψί. Κάθε ρολό θα μεγαλώνει το μέγεθος του σαλίγκαρου.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το λάδι από το ταχίνι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Νηστίσιμα τρίγωνα πατατοπιτάκια με κάρυ, κουρκουμά και μαυροκούκι

Υλικά για 6-8 άτομα
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, 450γρ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαυροκούκι
Για τη γέμιση
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
½ φλ. ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. πάπρικα πικάντικη
½ κ.γ. κύμινο σε σπόρους
½ κ.γ. κάρυ
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ξερό κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τους σπόρους από το κύμινο και σοτάρουμε προσεκτικά μέχρι να βγάλουν το πικάντικο άρωμα τους. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε τις πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε 4 λωρίδες κατά μήκος της μεγάλης πλευράς τους. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε κάθε λωρίδα φύλλου με ελαιόλαδο. Βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας (όχι πολύ γεμάτη) από τη γέμιση και κλείνουμε το φύλλο σε τρίγωνο. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο μέχρι να τελειώσει η λωρίδα και να κλείσει καλά το πιτάκι. Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα με τη γέμιση. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε τα πιτάκια με το μαυροκούκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα πατατοπιτάκια σε πιατέλα.

Πιπερόπιτα Φλωρίνης

Υλικά
1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη, 850γρ.
1 κ. πιπεριές Φλωρίνης
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 μεγάλα αβγά χτυπημένα
500 γρ. φέτα σε τρίμμα (ή τελεμές Μακεδονίας)
250 γρ. ανεβατό Μακεδονίας (ή άλλο μαλακό φρέσκο τυρί)
1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. μπούκοβο
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια της σφολιάτας
2 κ.σ. μαυροσούσαμο

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά να μαραθούν, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. “Τσιμπάμε” τις άκρες των δύο φύλλων να κολλήσουν. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια ή τρυπάμε την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε το μαυροσούσαμο. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ξεκολλάει εύκολα η πίτα από το ταψί. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

Καθαρή Δευτέρα with a twist!

Ίσως το πιο προβλέψιμο τραπέζι του χρόνου (μαζί μ΄εκείνο του Ευαγγελισμού)! Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψετε τα σαρακοστιανά σας, χωρίς να ξεφύγετε εντελώς από το κλίμα.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;