banner
banner
banner

Πιτάκια με χοιρινό κιμά μπαχαρικά και κυδώνια

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Υλικά
Υλικά

Μια συσκευασία ζύμη κουρού κατεψυγμένη
Για τη γέμιση:
500 γρ. κιμάς από χοιρινό μπούτι περασμένος μια φορά 
2 μέτρια κυδώνια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ φουσκωτό πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. κοφτή καστανή ζάχαρη
1 φλ. κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 αβγό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κυβάκια πλευράς 1 εκ. Τα ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά για 6 -7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ξεσβολιάσει ο κιμάς και να ροδίσει. Μόλις αρχίσει να πιάνει στον πάτο, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμισθεί προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ¾ φλ. καυτό νερό και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κυδώνια και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, διορθώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε ελαφρά το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε δίσκους διαμέτρου 8-9 εκ.. Μαζεύουμε τα περισσεύματα και τα ανοίγουμε ξανά μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και αλείφουμε τις άκρες με λίγο αβγό χτυπημένο. Διπλώνουμε στη μέση να σχηματίσει μισοφέγγαρο και πιέζουμε το τελείωμα να κολλήσει, με τα δόντια ενός πιρουνιού. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί, τρυπάμε την επιφάνειά τους με το πιρούνι σε 2-3 σημεία και τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου μισή ώρα. 


Α.Τ.

Updated: 13/10/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 30/11/17



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος