banner
banner
banner

Πιτάκια με σπαράγγια και μπλε τυρί

Συνταγή

Πιτάκια με σπαράγγια και μπλε τυρί
Υλικά

1 πακέτο σφολιάτα ψυγείου ή κατεψυγμένη
30 σπαράγγια καλλιέργειας
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
150 ml λευκό κρασί
Για τη γέμιση
300 γρ. μπλε τυρί
500 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
8 κ.σ αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο
3 αβγά
2 κ.σ. μαυροσούσαμο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα όλο μαζί συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και να πήξει ελαφρά -δεν την αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει, ρίχνουμε το μπλε τυρί θρυμματισμένο και τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε πάλι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει. Η κρέμα πρέπει να είναι αρκετά πυκνή.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ξεφλουδίζοντας το 1/3 από τη βάση και κόβουμε 2 εκ. από το τελευταίο σκληρό μέρος των μίσχων. Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό κρασί, 2-3 κ.σ. καυτό νερό και 1 πρέζα αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, τοποθετούμε τα μισά σπαράγγια και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί συν 2-3 κ.σ. νερό βραστό και 1 μικρή πρέζα αλάτι και ποσάρουμε και τα άλλα μισά. Τα βγάζουμε και αυτά στην άκρη. Κόβουμε 5 τετράγωνα διαστάσεων 15 Χ 15 εκ. από το φύλλο και μοιράζουμε επάνω την κρέμα. Τοποθετούμε επάνω στην κρέμα από 6  σπαράγγια και τα διπλώνουμε τη μια γωνία επάνω στην άλλη. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αβγό που έχουμε χτυπήσει με το νερό και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι πίτες. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνουν για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος