Follow us

Πίτα με κιμά, κρόκους αβγών και μπαχαρικά

Πίτα με κιμά, κρόκους αβγών και μπαχαρικά

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο*

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. ξύδι

1 αβγό

1 φλ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

1 κ. κιμά μοσχαρίσιο

10 κρόκοι αβγών + 5 ασπράδια αβγών

1 ½ φλ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κ.γ. κύμινο τριμμένο + 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο + 1 ½  κ.γ. κανέλλα τριμμένη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε 100 γρ.

αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη και κάνουμε μια γούβα στη μέση.

Χτυπάμε σε μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αβγό και το ξύδι.

Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα αδειανή και μόλις κάψει, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να βγάλει τα νερά του, να πάρει χρώμα και να αρχίσει να πιάνει στον πάτο.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας γερά με ξύλινη σπάτουλα για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας να βγάλουν τα αρώματά τους, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα νερά τους.

σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε 1 φλ.

νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί τελείως ο κιμάς και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 4 ίσες μπάλες.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε την πρώτη μπάλα σε τετράγωνο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο παραλληλόγραμμο ταψί μήκους 27 εκ., αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.

Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες τρεις μπάλες, λαδώνοντας κάθε φορά το φύλλο πριν τοποθετήσουμε το επόμενο.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύουμε προσεκτικά με τον κιμά.

Ρίχνουμε τη γέμιση επάνω στα φύλλα και γυρίζουμε το κομμάτι των φύλλων που περισσεύει προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Κάνουμε δέκα γούβες στην επιφάνεια του κιμά και ρίχνουμε στην κάθε μία έναν κρόκο.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, κόβουμε κομμάτια έτσι, ώστε στο κέντρο τους να βρίσκεται ένας κρόκος αβγού και σερβίρουμε. *Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χοντρό «χωριάτικο» φύλλο ή έτοιμη φύλλο κουρού και επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ατομικά φορμάκια.

Α.Τ.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.