Follow us

Πίτα με βλίτα και χοιρινό

Πίτα με βλίτα και χοιρινό

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο (μπορούμε να χρισιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο)

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. χλιαρό νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο +ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας και του ταψιού

3 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

500 γρ. χοιρινό κρέας άπαχο σε κομματάκια 1,5 εκ.

700 γρ. βλίτα

3 αβγά χτυπημένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 μικρό μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

5 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή το ετοιμάζουμε μόνοι μας.

Κρατάμε στην άκρη 100 γρ.

από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα.

Ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.


Φτιάχνουμε τη γέμιση: βράζουμε το κρέας με νερό να το σκεπάζει μαζί με το μπαχάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.

Αν χρειασθεί ρίχνουμε καυτό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σβήνουμε με το ξύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε.

Αφαιρούμε το μπαχάρι από την κατσαρόλα με το χοιρινό και τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε τα βλίτα.

Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Α.Τ.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.

αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση.

Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.


Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.