Υλικά
750 γρ. μοσχάρι κιλότο Υλικά
500 γρ. μήλα
250 γρ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο + 1 πρέζα πάπρικα καυτερή καπνιστή + 1 πρέζα μαραθόσπορος
1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια στο μέγεθος ζαριού.
Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε τη σάρκα στο ίδιο μέγεθος με το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) και τσιγαρίζουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν κάπως και ρίχνουμε τα μπαχαρικά.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε 40 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μήλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
Βάζουμε να βράσει 750 ml νερό με 1 κ.γ.
αλάτι και 2 κ.σ βούτυρο.
μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 17 λεπτά μέχρι να πιει όλο το νερό χωρίς να το ανακατέψουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι με τη σάλτσα μοσχάρι –μήλο πασπαλίζοντας το φαγητό με τον μαϊντανό κι αν θέλουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Α.Τ.