banner
banner
banner

Πικάντικο ταζίν με μοσχάρι (του Jamie Oliver)

Συνταγή

Πικάντικο ταζίν με μοσχάρι (του Jamie Oliver)
Υλικά

2 κόκκινα κρεμμύδια
50 γρ. ανάμεικτες ελιές, με το κουκούτσι
75 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά γκαράμ μασάλα
2 κουταλάκια κύμινο σκόνη
½ κοφτό κουταλάκι μπούκοβο
2 πατάτες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κονσέρβα 400 γρ. ρεβίθια
400 γρ. περίσσευμα από μαγειρεμένο μοσχαρίσιο στήθος
1 κύβος ζωμού βοδινού
περίσσευμα από ζωμό βοδινού (προαιρετικά)
250 γρ. κουσκούς
1 πορτοκάλι
2 καρότα
½ ματσάκι (15 γρ.) φρέσκος δυόσμος
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
βαλσαμικό ξίδι (προαιρετικά)
άπαχο γιαούρτι για το σερβίρισμα

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε μαζί με τα βερίκοκα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και τα ρίχνουμε όλα σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, το γκαράμ μασάλα, το κύμινο και το μπούκοβο. Σοτάρουμε για 15 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά και προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να μην κολλήσουν.


Χοντροκόβουμε τις πατάτες (με τη φλούδα) και τις ντομάτες, και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ρεβίθια (με το χυμό τους). Κόβουμε το κρέας σε κύβους 2,5 εκ. και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον κύβο ζωμού θρυμματισμένο και 250 ml βραστό νερό (αν έχουμε περισσευούμενο ζωμό από τη βασική συνταγή, τον προσθέτουμε για επιπλέον γεύση). Αφήνουμε να πάρουν βράση, βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ώσπου να γίνουν οι πατάτες, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να μην πήξουν πολύ.


Στο μεταξύ, ρίχνουμε το κουσκούς σε μπολ, το σκεπάζουμε με νερό, καλύπτουμε με πιάτο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε επιφάνεια κοπής. Καθαρίζουμε και χοντροτρίβουμε τα καρότα, τα βάζουμε στην επιφάνεια κοπής μαζί με τα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε στύβοντας το κεντρικό κομμάτι του πορτοκαλιού. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε ξανά. Αφρατεύουμε το κουσκούς, το αλατοπιπερώνουμε και το μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αλατοπιπερώνουμε το ταζίν (συνήθως προσθέτω λίγο βαλσαμικό ξίδι) και το σερβίρουμε με κουτάλα πάνω στο κουσκούς. Περιχύνουμε με γιαούρτι και γαρνίρουμε στην κορυφή με το τριμμένο καρότο, τα φύλλα δυόσμου και τη σαλάτα πορτοκαλιού στο κέντρο.


Tip
Αν έχετε στο ντουλάπι σας ρας ελ χανούτ, χρησιμοποιήστε το αντί για το γκαράμ μασάλα για περισσότερη αυθεντικότητα στη γεύση.


 


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Jamie Oliver "Μαγειρέψτε οικονομικά με τον Jamie", εκδόσεις Διόπτρα. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος