banner
banner

Πετεινός με ασκορδουλάκους, αγριαγκιναράκια, γλιστρίδα & δαφνόφυλλα

Συνταγή

Πετεινός με ασκορδουλάκους, αγριαγκιναράκια, γλιστρίδα & δαφνόφυλλα

Συνταγή της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, ο πετεινός παραδοσιακά συνδυάζεται με ασκορδολάκους, ντομάτα & δαφνόφυλλα και είναι ένα πιάτο που βαστούσε καλά τα «ηνία» στον κατάλογο του εστιατορίου «Αυλή», στο Ρέθυμνο, για πολλά χρόνια. Με τον καιρό εξέλιξα αυτή τη συνταγή, προσθέτοντας τα αγριαγκιναράκια και τη γλιστρίδα. Το γευστικό πάντρεμα τους είναι μοναδικό και διαθέτει σημαντικό διατροφικό πλούτο.

banner
Υλικά

(για 6 άτομα)

1 πετεινός (κόκορας ελευθέρας βοσκής)
2 φλυτζάνια ασκορδουλάκους (βολβοί)
2 φλυτζάνια αγριαγκιναράκια (αναζητήστε τα σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα - σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε, αντικαθιστούμε με καρδιές αγκινάρας, σε χοντρά κομμάτια)
800 γρ. ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και κομμένες στο χέρι σε χοντρούς κύβους)
1 μάτσο γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα)
½ φλ. εξ. παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο στο χέρι
2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
1 κουταλιά ξύδι από κρασί Μαρουβά
½ κουταλάκι ξερή ρίγανη
4 φύλλα δάφνης (κατά προτίμηση φρέσκα)
Χοντρό αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε σχολαστικά τον πετεινό και τον κόβουμε σε 6-8 μεγάλα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη. Περνάμε τα κομμάτια ελαφρώς από αλεύρι. Σε ζεστό τηγάνι με μισό φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο, θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου να πάρει χρυσό χρώμα. Σε άλλη ζεστή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε τους ασκορδουλάκους, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με ξύδι από Μαρουβά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Απλώνουμε όμορφα στην κατσαρόλα τον πετεινό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, κουνώντας ανά τακτά διαστήματα την κατσαρόλα (σε περίπτωση που χρειάζεται, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό). Προσθέτουμε τότε τα αγριαγκιναράκια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το αργό μαγείρεμα μας έως ότου ψηθεί το φαγητό μας. 4 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα φύλλα γλιστρίδας.

banner

Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος