Περσική σαλάτα με ρύζι και φυστίκια

Συνταγή

Περσική σαλάτα με ρύζι και φυστίκια
υλικά

350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο 
60 γρ. ωμή ψίχα από φυστίκι Αιγίνης
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
από 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. σπόρους ροδιού (όταν υπάρχουν)*
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. λάδι φυστικιού** ή (ή ελαιόλαδο)
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

*αν θέλουμε, τους αντικαθιστούμε με αποξηραμένα κράνμπερι
** το βρίσκουμε σε καταστήματα deli σε μικρή συσκευασία και δίνει μοναδική γεύση

παρασκευή

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι, ανακατεύοντας. Όταν οι κόκκοι απορροφήσουν το λάδι και γίνουν διάφανοι σκεπάζουμε με ανάλογο ζεστό νερό με 1/2 κ.γ. αλάτι και αφήνουμε να κοχλάσει 1', κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10' σκεπασμένο. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 20'-25', μέχρι να μαλακώσει. Χτυπάμε το λεμόνι με το λάδι φυστικιού ( ή ελαιόλαδο), προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το ρίχνουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα υπόλοιπα υλικά (κρατώντας μερικά φυστίκια για γαρνίρισμα). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, πριν σερβίρουμε.

(σημ. η συνταγή γίνεται πολύ καλή και με μπασμάτι, με τον ανάλογο τρόπο βρασίματος)


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος