Υλικά
υλικά
350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
60 γρ. ωμή ψίχα από φυστίκι Αιγίνης
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
από 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. σπόρους ροδιού (όταν υπάρχουν)*
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. λάδι φυστικιού** ή (ή ελαιόλαδο)
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
*αν θέλουμε, τους αντικαθιστούμε με αποξηραμένα κράνμπερι
** το βρίσκουμε σε καταστήματα deli σε μικρή συσκευασία και δίνει μοναδική γεύση
παρασκευή
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι, ανακατεύοντας.
Όταν οι κόκκοι απορροφήσουν το λάδι και γίνουν διάφανοι σκεπάζουμε με ανάλογο ζεστό νερό με 1/2 κ.γ.
αλάτι και αφήνουμε να κοχλάσει 1', κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10' σκεπασμένο.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 20'-25', μέχρι να μαλακώσει.
Χτυπάμε το λεμόνι με το λάδι φυστικιού ( ή ελαιόλαδο), προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το ρίχνουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τα υπόλοιπα υλικά (κρατώντας μερικά φυστίκια για γαρνίρισμα).
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, πριν σερβίρουμε.(σημ.
η συνταγή γίνεται πολύ καλή και με μπασμάτι, με τον ανάλογο τρόπο βρασίματος)