Follow us

Περσική πάπια με καρύδια και χυμό ροδιού

Έξι συνταγές για να πείτε… άπαπα στην πλήξη.

Περσική πάπια με καρύδια και χυμό ροδιού

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Μια πάπια 2 ½ κιλών, κομμένη στα τέσσερα και καθαρισμένη από όλα τα εμφανή λίπη.

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες

½ κ.γ. κούρκουμα, τριμμένο

500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 λίτρο νερό, ή ζωμός από τα κόκαλα και το λαιμό της πάπιας που έχουν περισέψει.

2 κ.γ. αλάτι

1 λίτρο φρέσκος χυμός ροδιού, ο οποίος βράζεται μέχρι να μείνει 4-5 κουταλιές της σούπας

5 κ.σ. χυμός λεμονιού

60 γρ. ζάχαρη

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαρύ, μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την κούρκουμα και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, επί 8-10 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν καλά τα κρεμμύδια.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα καζάνι χωρητικότητας 6 λίτρων.

Αφήνουμε αυτό το τηγάνι, με το λάδι που περιέχει, στην άκρη.

Σε ένα άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε τα τριμμένα καρύδια, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν.

Τα αδειάζουμε στο καζάνι όπου είναι τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το νερό (ή το ζωμό), το αλάτι και λίγο φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά το μίγμα.

Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, μισοσκεπασμένο επί 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ξαναβάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και το ζεσταίνουμε, ώσπου να αχνίσει.



Ρίχνουμε τα κομμάτια της πάπιας και τα ροδίζουμε καλά, γυρίζοντας τα με μια λαβίδα και προσθέτοντας κι άλλο λάδι, αν χρειαστεί.

Κανονίζουμε τη θερμοκρασία, ώστε η πάπια να ροδίσει το ίδιο από όλες τις πλευρές, χωρίς να «αρπάξει».

Μεταφέρουμε τα κομμάτια της πάπιας στο μίγμα των καρυδιών που σιγοβράζει, γυρίζοντάς τα με ένα κουτάλι για να καλυφθούν παντού με τη σάλτσα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ώστε να πάρει βράση το φαγητό, τη χαμηλώνουμε ξανά, σκεπάζουμε καλά το καζάνι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει επί μιάμιση περίπου ώρα, ή ώσπου η πάπια να είναι σχεδόν έτοιμη.
Με ένα μεγάλο κουτάλι, αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το λίπος που επιπλέει Ανακατεύουμε το ρόδι, το λεμόνι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο φαγητό.

Το σιγοβράζουμε για άλλη μισή ώρα και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι.

Σερβίρουμε τα κομμάτια της πάπιας σε βαθιά πιατέλα, περιχυμένα με 300 ml περίπου από τη σάλτσα και πασπαλισμένα με τα χοντροκομμένα καρύδια.

Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά, σε σαλτσιέρα.

Συνοδεύουμε το φαγητό με σκέτο άσπρο ρύζι-πιλάφι

Μια από τις ωραιότερες γεύσεις της παγκόσμιας κουζίνας, η πάπια μαγειρεμένη με καρύδια και χυμό ροδιού ήταν από αιώνες ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της περσικής αριστοκρατίας.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.