Follow us

Περσία: Γαλοπούλα με σαφράν και ξερά φρούτα

Η μασκότ των Χριστουγέννων πετάει σε Περσία, Μεξικό, Αγγλία, Γαλλία, και προσγειώνεται στο γιορταστικό μας τραπέζι. Συνταγές και πρακτικές οδηγίες αγοράς.

Περσία: Γαλοπούλα με σαφράν και ξερά φρούτα

Υλικά

Υλικά

1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)

Αλάτι

Σαφράν, διαλυμένο σε ζεστό νερό (3 κουταλιές), με λίγους κόκκους ζάχαρης

Γέμιση

120 γρ. άπαχο, αρνίσιο κρέας

1 μέτριο κρεμμύδι

1/2 κουταλάκι κουρκουμά και 1/2 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

Αλάτι και πιπέρι

90 γρ. ρύζι (για γεμιστά ή Μπασμάτι)

120 γρ. ξερά βερίκοκα

120 γρ. καρυδόψιχα

60 γρ. βερβερίδες (ξινά, αποξηραμένα βατόμουρα), ή ρόδι

90 γρ. σταφίδες

90 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρέας με το μαχαίρι, σαν κιμά.

Κόβουμε σε λεπτές φετούλες το κρεμμύδι και το ροδίζουμε στο λάδι.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κουρκουμά, την κανέλα και το αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρέας.

Το τσιγαρίζουμε λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και τέλος το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, αφού προηγουμένως προσθέσουμε λίγο νερό.

Μόλις σωθεί τελείως το νερό, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καθαρίζουμε το ρύζι, το πλένουμε και το αφήνουμε να μουλιάσει σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου.

Κόβουμε τα βερίκοκα στα έξι και τα περνάμε για λίγο από το τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, μέχρι να ροδίσουν.

Ανακατεύουμε συνεχώς.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τις βερβερίδες και τις σταφίδες.

Στραγγίζουμε το ρύζι και το αναμιγνύουμε με το κρέας και τα κρεμμύδια, στο μίγμα των ξηρών καρπών.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα-έξω, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και την αλατίζουμε καλά.

Τη γεμίζουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε, τη ράβουμε και δένουμε τα πόδια της.

Την ακουμπάμε σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου (τόσο, ώστε να μπορεί να την τυλίξει ολόκληρη) την αλείφουμε με το βούτυρο και την περιχύνουμε με το διάλυμα του σαφράν.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, για 5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.

Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφού την αλείψουμε με βούτυρο την αφήνουμε να ψηθεί 1/2 της ώρας ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Η γαλοπούλα πρωτομπήκε στην Περσία από τη θάλασσα, όταν, στα 1640, στο Καζερούν ανακάλυψαν «κάτι παράξενα πουλιά, με γυμνό κεφάλι», που επέζησαν από ένα ναυάγιο.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.