Πέντε προτάσεις για homemade Τσικνοπέμπτη

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Πέντε προτάσεις για homemade Τσικνοπέμπτη

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης ήταν πάντα από τα πιο καλοδεχούμενα έθιμα της χρονιάς και από εκείνα που άντεξαν σχεδόν ανέπαφα στο χρόνο. Βέβαια, σταδιακά το τσίκνισμα μεταφέρθηκε στις ταβέρνες, αλλά...οι καιροί αλλάζουν και φέτος μάλλον θα μυρίσουν τσίκνα περισσότερα σπίτια. Κάτι που, εδώ που τα λέμε, δεν απαιτεί ιδιαίτερη ασχολία, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία να πιούμε ένα ποτήρι κρασί με δυο φίλους. Για το κρέας έχουμε φροντίσει από την προηγούμενη ή από το πρωί, αγοράζοντάς το από αξιόπιστο κρεοπώλη, μια που θα είναι ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Το έχουμε βάλει με τα μυρωδικά ή τη μαρινάδα του στο ψυγείο, ώστε να είναι έτοιμο να ψηθεί το βράδυ. Για πρώτο πιάτο επιλέγουμε τα κλασικά και εύκολα λουκάνικα, που θα χαράξουμε και θα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου, ώστε να στραγγίξουν το λίπος τους. Μια άλλη ιδέα είναι η συκωταριά ή το σκέτο συκώτι στο τηγάνι, σβησμένο με λεμόνι και αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδα πορτοκαλιού, πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο ή ακόμα και η χοιρινή τηγανιά, μπουκιές χοιρινού από λαιμό, στο τηγάνι, σβησμένες με κρασί και λεμόνι, με λίγο σέλινο ή πράσο. Μια που η εποχή δεν σηκώνει ψησταριά, η λύση μας για το ψήσιμο του κρέατος είναι το γκριλ του φούρνου ή μια καλή, μαντεμένια σχάρα για το μάτι ή το γκάζι της κουζίνας. Η βασική προσοχή μας στο ψήσιμο είναι να μη στεγνώσουν τα κρεατικά μας.

Ένα κόκκινο, στιβαρό κρασί είναι ο ιδανικός συνοδός αυτών των γεύσεων και μία καλή, ακόμα και μικρή παρέα, απαραίτητη...

Update: 19/02/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 18/02/14


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος