Υλικά
100 γρ. βούτυροΥλικά
500 γρ. πένες ή κοφτό μακαρονάκι
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
200 γρ. καβουρόψιχα
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
Για τη γαρνιτούρα
150 γρ. καβουρόψιχα
100 ml κρέμα γάλακτος
Χυμός ½ λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βράζουμε και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.
Ζεσταίνουμε το γάλα.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά, έως ότου αρχίσει το μείγμα να πήζει.Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 150 γρ.
τυριού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τον άνηθο και το πιπέρι καγιέν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και τα 200 γρ.
καβουρόψιχα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σε βαθύ, βουτυρωμένο, πυρίμαχο σκεύος.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά.Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γαρνιτούρα.
Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε το γκρατέν στα πιάτα και ρίχνουμε επάνω μια μεγάλη κουταλιά από τη γαρνιτούρα.
Α.Τ.