Υλικά
1 πακέτο πένες ολικής αλέσεως Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι
250 γρ. ελιές χωρίς το κουκούτσι
300 γρ. χαλούμι
Το πράσινο μέρος από ένα μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
Για τη σάλτσα
600 ml γάλα
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
Τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλοτύρι) για το σερβίρισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε πολύ μικρά μπουκετάκια.
Στραγγίζουμε τις ελιές από το λάδι τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, κόβουμε το χαλούμι σε κυβάκια και καθαρίζουμε το σκόρδο.
Κόβουμε το σκόρδο στη μέση και τρίβουμε πολύ καλά με αυτό το σκεύος (μπολ) μέσα στο οποίο θα σερβίρουμε τις πένες.
Βράζουμε το κουνουπίδι σε καλά αλατισμένο νερό για 4 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό), το σουρώνουμε το περιχύνουμε με κρύο νερό μέσα στο σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει καλά.
Βράζουμε τις πένες al dente και όσο βράζουν ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το γάλα και σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι στο βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα των αβγών.
Αφήνουμε να σιγοβράσει 5 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει λίγο, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε, τρίβουμε μέσα στη σάλτσα το σκόρδο που περίσσεψε.
Στραγγίζουμε τις πένες, κρατάμε μισό φλιτζάνι από το υγρό τους και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υγρό που κρατήσαμε.
Ρίχνουμε μέσα στις πένες το κουνουπίδι, τις ελιές, το κρεμμυδάκι και το χαλούμι και μεταφέρουμε στο σκεύος σερβιρίσματος.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως προσφέροντας μαζί τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.