banner
banner
banner

Πατάτες γκρατέν με πράσα, τυρί και καρύδι

Συνταγή

Πατάτες γκρατέν με πράσα, τυρί και καρύδι
υλικά για 6 άτομα

300 γρ. πατάτες
5-6 πράσα, το λευκό τμήμα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό τμήμα
180 γρ. παρμεζάνα με κεφαλογραβιέρα τριμμένες
70 γρ. καρυδόψιχα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5'. Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε ενα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και βάζουμε πράσα και κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σκεπάζουμε το σκεύος αφήνοντας να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά, για 10'-12'. Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καρύδια (να μην γίνουν σκόνη) και τα ανακατεύουμε με τα τυριά. Βουτυρώνουμε ένα οβάλ ή στρογγυλό πυρέξ (24εκ.) και στρώνουμε στον πάτο τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος τυριών-καρυδιών και σκεπάζουμε με το μισό μείγμα των πράσων. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε με 1/3 τυριών-καρυδιού, τα υπόλοιπα πράσα και τις υπόλοιπες πατάτες, τελειώνοντας με το μείγμα τυριού-καρυδιού που απέμεινε. Μοιράζουμε στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε για 25' περίπου (πρέπει να βυθίζεται άνετα το μαχαίρι). Το σερβίρουμε ζεστό για πρώτο πιάτο.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος