Follow us

Πατάτες γκρατέν με πράσα, τυρί και καρύδι

Πατάτες γκρατέν με πράσα, τυρί και καρύδι

Υλικά

υλικά για 6 άτομα

300 γρ. πατάτες

5-6 πράσα, το λευκό τμήμα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό τμήμα

180 γρ. παρμεζάνα με κεφαλογραβιέρα τριμμένες

70 γρ. καρυδόψιχα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.

Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.

Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5'.

Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Σε ενα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ βούτυρο και βάζουμε πράσα και κρεμμυδάκια.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σκεπάζουμε το σκεύος αφήνοντας να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά, για 10'-12'.

Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καρύδια (να μην γίνουν σκόνη) και τα ανακατεύουμε με τα τυριά.

Βουτυρώνουμε ένα οβάλ ή στρογγυλό πυρέξ (24εκ.) και στρώνουμε στον πάτο τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος τυριών-καρυδιών και σκεπάζουμε με το μισό μείγμα των πράσων.

Ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε με 1/3 τυριών-καρυδιού, τα υπόλοιπα πράσα και τις υπόλοιπες πατάτες, τελειώνοντας με το μείγμα τυριού-καρυδιού που απέμεινε.

Μοιράζουμε στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε για 25' περίπου (πρέπει να βυθίζεται άνετα το μαχαίρι).

Το σερβίρουμε ζεστό για πρώτο πιάτο.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.